De Stad

Dealen met morele dilemma’s

Hoe ga je om met de ethische vraagstukken bij sociale innovatie?
maandag 20 feb 2017, 19.30
ma 20 feb 2017, 19.30
Studio

In de hulpverlening wordt steeds vaker met nieuwe technologische toepassingen gewerkt. Er bestaan bijvoorbeeld apps om je bewegingen te monitoren of herinneren aan een afspraak. Robots die er voor zorgen dat mensen zich minder eenzaam voelen. In de hulpverlening wordt zeer nauwkeurig om gegaan met gegevens om privacy te waarborgen. Tegelijkertijd biedt (anoniem) inzicht in gegevens vaak ook nieuwe mogelijkheden om verder te kunnen innoveren en meer mensen te helpen. Je kunt door middel van data bijvoorbeeld vrij goed voorspellen of er in een gezin kindermishandeling gaat plaatsvinden. Is dat wenselijk? En hoe gaan we om met slimme technologie?

Je gedrag wordt de ene keer bewust en de andere keer onbewust beïnvloedt. Een nudge om je een stapje in de goede richting te brengen. Aan de ene kant hebben we schijnbaar onbegrensde mogelijkheden van techniek en anderzijds hebben we te maken met kinderen en hun veiligheid, de privacywetgeving, en de waarden die in onze maatschappij gelden. Welke mogelijkheden biedt nudgen als je werkt aan innovatie in de zorg? Hoe ga je met de ethische dilemma’s om die je tegenkomt in het ontwerpproces? Gaan privacy en innovatie samen?

De ontwerpteams van Garage2020 zijn inmiddels een maand aan de slag met hun product of dienst voor de jeugdhulpverlening en lopen tegen dit soort vragen aan. Samen met de teams, experts en het publiek verkennen we deze vragen.

maandag 20 feb 2017, 19.30
Studio
Deze 85 mensen waren aanwezig