De Stad

De Zwijger ontmoet… de Koerdische gemeenschap

Wat betekent het om Koerd in Amsterdam te zijn vandaag de dag?
maandag 16 dec 2019, 20.00
ma 16 dec 2019, 20.00
Studio

De Turkse inval in Syrisch Koerdistan is al weken het gesprek van de dag voor Koerden in Amsterdam en daarbuiten. Al decennialang zijn Koerden in het Midden-Oosten een volk dat verspreid woont over Turkije, Syrië, Irak en Iran. De recente inval houdt de gemoederen onder Nederlandse Koerden zo bezig dat je bijna zou vergeten dat er ook andere zaken spelen binnen de gemeenschap. Vanavond komen we samen om recente gebeurtenissen te duiden en persoonlijke verhalen te delen. Wat betekent het om Koerd in Amsterdam te zijn op dit moment? En hoe helpen kunst, muziek en theater om die identiteit te vieren, troost te vinden of zelfs verzet te leveren ten tijde van oorlog?

Na een kort inleidend college van Martin van Bruinessen, gaan we in gesprek met verschillende Nederlandse Koerden over bovenstaande onderwerpen. Het delen van verhalen en ervaringen vanuit het publiek wordt van harte aangemoedigd.

Moustafa Hamo zal de avond van een prachtige muzikale omlijsting voorzien.

Over de sprekers

Martin van Bruinessen is Hoogleraar in de Comparative Study of Contemporary Muslim Societies aan de Universiteit Utrecht. Hij is gespecialiseerd in Koerdische geschiedenis, politiek en cultuur en heeft vele jaren (veld)onderzoek gedaan onder Turkse, Syrische, Iraakse en Iraanse Koerden. Hij was betrokken bij het oprichten van het International Institute for the Study of Islam in the Modern World (ISIM) en is lid van het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde in Leiden.

Goli Abdurahman kwam in 1993 naar Nederland vanuit Iraaks Koerdistan. Waar ze eerder voorzitter was van de Koerdische Vereniging Nederland, is ze tegenwoordig vooral actief voor stichting Mammarosa. Als ex-patiënt geeft ze voorlichting over (borst)kanker preventie onder – met name – islamitische vrouwen met een migratie achtergrond. Ook richtte ze zelf een stichting op voor kankerpatiënten in Koerdistan; PENA Center for supporting Cancer Patients in Kurdistan.

Moustafa Hamo is community manager bij Welcome App, een organisatie die in Nederland en daarbuiten nieuwkomers en locals met elkaar in contact brengt. Zelf kwam hij in 2014 aan in Nederland vanuit Syrië en mag hij zich sinds eind november officieel Nederlander noemen. Naast zijn werk voor Welcome App, bespeelt Moustafa de tanbur, een Koerdisch snaarinstrument.

Celil Toksöz kwam in 1986 als politiek vluchteling naar Nederland vanuit Turks-Koerdistan. Tijdens zijn opleiding tot docent drama, hield hij zich vooral bezig met het vertellen van verhalen, onder andere op scholen en in het Tropenmuseum. Samen met Șaban Ol en Gert de Boer richtte hij in 2000 Theater RAST op, dat sinds 2015 huisgezelschap van Podium Mozaïek in Amsterdam West is. De afgelopen maanden regisseerde Celil een Koerdische versie van Giacomo Puccini’s opera Tosca.

Mariwan Kanie is schrijver en politicoloog van Iraaks-Koerdische afkomst. Sinds 1993 woont en werkt hij in Nederland. Hij is docent in Semitische Talen en Culturen aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam. Mariwan heeft verschillende populaire en wetenschappelijke publicaties op zijn naam staan, zowel in het Nederlands, Engels en Koerdisch.

maandag 16 dec 2019, 20.00
Studio
Deze 57 mensen waren aanwezig