Global Trends

De zaak Shell

Wat is er nodig om deze oliegigant van koers te laten wijzigen?
woensdag 9 okt 2019, 20.00
wo 9 okt 2019, 20.00
Grote zaal

Het klimaatakkoord van Parijs stelt dat de CO2-uitstoot in 2050 gereduceerd moet zijn tot nul. Hoe verloopt de duurzaamheidstransitie van Shell? Wat is er nodig om zo’n groot internationaal bedrijf van koers te laten wijzigen? Bestaat de energiegigant überhaupt nog in 2050? En zo ja, wat voor een bedrijf zal het dan zijn? VPRO Tegenlicht volgt mensen die het verduurzamen van Shell als missie hebben: onder andere een klimaatadvocaat en een energiejournalist. In de Meet Up praten we verder met hen, en spreken we aanvullend een klimaatactivist, een groene aandeelhouder, een duurzaam ondernemer en een milieu-campaigner; kan een grootmacht als Shell overmeesterd worden door een tal van kleine(re) spelers?

Hoe zal de transitie van Shell naar een bedrijf zonder uitstoot in 2050 eruit zien? Welke partijen zijn er van binnenuit of buitenaf bezig de oliegigant van koers te laten wijzigen? Nog belangrijker; als Shell niet binnen afzienbare tijd van koers wijzigt, wat gebeurt er dan? Bestaat Royal Dutch Shell nog in 2050? Voor deze Meet Up hebben we een tal van ‘kleine’ spelers – noem ze David – uitgenodigd om te komen vertellen over de manier ze Shell – Goliath – aanklagen, veranderen en tot orde roepen. Hun inspirerende ervaringen bieden handvatten voor ons allemaal; hoe kunnen we bijdragen aan een Shell zonder CO2-uitstoot?

Wat gaan we doen?

  • We spreken regisseur Shuchen Tan over het maakproces van de uitzending.
  • Vervolgens interviewt moderator Bart Krull achtereenvolgend journalist Jelmer Mommers, activist Chihiro Geuzebroek, ondernemer Robert Kleiburg, campaigner Laurie van der Burg, advocaat Roger Cox en aandeelhouder Mark van Baal.
  • Tussendoor verzorgt Florian Wolffeen muzikaal intermezzo.
  • Tot slot zullen bovenstaande spelers als zeskoppig-panel al uw prangende vragen beantwoorden; hoe ziet de toekomst van Shell eruit en welke rol kunt u daarin spelen?

Luister meer

woensdag 9 okt 2019, 20.00
Grote zaal
Deze 205 mensen waren aanwezig