Global Trends
NRC x PdZ

De witte blik

Nederlandse media zijn overwegend wit. Welk effect heeft dat op de inhoud?
donderdag 31 mei 2018, 20.00
do 31 mei 2018, 20.00
Grote zaal

Media in Nederland zijn overwegend wit. In 2015 deed NRC-redacteur Wilfred Takken onderzoek naar diversiteit op Nederlandse nieuwsredacties. Daaruit bleek dat de negen grote nieuwsredacties voor 97 procent bestaan uit witte redacteuren. Wat is er in drie jaar tijd veranderd? Welk effect heeft een witte redactie op de inhoudelijke invulling van artikelen, radio- en televisie-items? Kortom, wat is de witte blik? En waarom zijn journalistieke redacties ondanks verscheidene pogingen er niet in geslaagd divers te worden?

Wat gaan we doen?

  • Wilfred Takken en Maartje Geels geven een toelichten op het dossier dat zij hebben geschreven over diversiteit in de media en op de redacties. Wat is er veranderd ten behoeve van drie jaar geleden toen Wilfred Takken een soort gelijk onderzoek deed?
  • Zoë Papaikonomou en Annebregt Dijkman schreven het boek Heb je een boze moslim voor mij?Tayfun Balçik deed onderzoek naar moslimnieuws in de media. Samen bespreken zij voorbeelden van de witte blik in de media.
  • Hoe gaan redacties om met de witte blik? En wat is er nodig om de mediaredacties diverser te maken? We spreken er over met Elske Schouten (NRC), Pieter Klok (de Volkskrant), Clarice Gargard, Nadia Moussaid en Rocky Tuhuteru. 

Dit programma is een samenwerking tussen NRC en Pakhuis de Zwijger naar aanleiding van een actueel dossier van NRC.

donderdag 31 mei 2018, 20.00
Grote zaal
Deze 128 mensen waren aanwezig