Global Trends
Boekpresentatie Vogelkinderen

De wereld in 2143: een groen scenario

Mark Boode gaat met deskundigen en scholieren in op de research voor zijn nieuwe toekomstroman.
Gratis toegang
donderdag 28 feb, 20.00
do 28 feb, 20.00
Studio

De toekomst is groen en vreedzaam. Geluk staat voorop. Dieren hebben een stem. De steden zijn groot, maar groen. Zelfrijdende deelauto’s zijn per app oproepbaar en verdwijnen na gebruik onder de grond. Parken en verticale tuinen bieden ruimte aan recreanten en dieren.

Buiten de steden heeft hightech landbouw voormalige akkers vrijgemaakt voor wilde natuur. Snelwegen zijn vervangen door ondergrondse zweeftreinen. Energie wordt opgewekt door gesmolten-zoutreactoren.

In het boek spelen scholieren een hoofdrol. Als de bestuurders verdeeld raken en de vooruitgang hapert, komen scholieren massaal in opstand.

Vogelkinderen is geen fantasy of science fiction. Het boek laat zien hoe de wereld er in 2143 uit kán zien als we andere keuzes maken. De sprekers van vanavond leggen uit waar deze voorspellingen op gebaseerd zijn en gaan met scholieren in op de rol van jongeren in de huidige discussie over het klimaat.

Vogelkinderen verschijnt 1 maart. Meer informatie: www.vogelkinderen.nl

In gesprek met: 

  • Mark Boode markboode.nl is schrijver, columnist en docent. Zijn nieuwe young adult roman Vogelkinderen www.vogelkinderen.nl speelt zich af in een groene, vreedzame toekomst.
  • Marco Visscher marcovisscher.nl is freelance journalist en mede-oprichter van Ecomodernisme Nederland. www.ecomodernisme.nl Volgens deze omdenkers danken wij onze vrijheden aan de welvaart. Die biedt ook talloze technische mogelijkheden. Natuur en welvaart gaan wel degelijk samen.
  • Laura van der Spek lauresque.com worstelt elke dag met de vraag hoe duurzaam ze kan leven. Ze inspireert talloze volgers op Instagram en bekostigt haar zoektocht met de brandmarketing van duurzame bedrijven.
  • Maarten Labots is voorzitter van De Jonge Klimaatbeweging. jongeklimaatbeweging.nl De organisatie verenigt de stemmen van meer dan zestig jongerenorganisaties in een gezamenlijke klimaatagenda op vijf terreinen: wonen, werken, mobiliteit, onderwijs en voeding.
  • Pieter Lossie is klimaatspijbelaar van het eerste uur. In 2018 bivakkeerde hij met PINK! een week lang op het Binnenhof. Nu, in het vijfde jaar van het VWO, is hij medeorganisator van de klimaatspijbelacties in de brede coalitie van jongerenorganisaties die Youth For Climate helpen met de organisatie.
  • Jip van der Duin is planoloog en coördinator van woongroep Bildung www.bildungamsterdam.nl. Hij pleit voor een holistische kijk op stadsinrichting. Culturele diversiteit en verschillende woonvormen leiden tot sociale vernieuwing en verantwoordelijkheidsgevoel voor de leefomgeving.
  • Bas Bollinger is global leader rail and urban transport bij ingenieursbureau Arcadis. Wereldwijd ontwikkelt hij openbaar vervoer projecten en vervoersknooppunten. Vanavond geeft hij zijn persoonlijke visie op het openbaar vervoer van de toekomst, het implementeren van nieuwe technologie en de rol van grote bedrijven in het klimaatdebat.
Gratis toegang
donderdag 28 feb, 20.00
Studio
Deze 41 mensen waren aanwezig