Boekpresentatie Vogelkinderen

De wereld in 2143: een groen scenario

Mark Boode gaat met deskundigen en scholieren in op de research voor zijn nieuwe toekomstroman.
Gratis toegang
donderdag 28 feb, 20.00
do 28 feb, 20.00
Studio
Reageer

De toekomst is groen en vreedzaam. Geluk staat voorop. Dieren hebben een stem. De steden zijn groot, maar groen. Zelfrijdende deelauto’s zijn per app oproepbaar en verdwijnen na gebruik onder de grond. Parken en verticale tuinen bieden ruimte aan recreanten en dieren.

Buiten de steden heeft hightech landbouw voormalige akkers vrijgemaakt voor wilde natuur. Snelwegen zijn vervangen door ondergrondse zweeftreinen. Energie wordt opgewekt door gesmolten-zoutreactoren.

In het boek spelen scholieren een hoofdrol. Als de bestuurders verdeeld raken en de vooruitgang hapert, komen scholieren massaal in opstand.

Vogelkinderen is geen fantasy of science fiction. Het boek laat zien hoe de wereld er in 2143 uit kán zien als we andere keuzes maken. De sprekers van vanavond leggen uit waar deze voorspellingen op gebaseerd zijn en gaan met scholieren in op de rol van jongeren in de huidige discussie over het klimaat.

Vogelkinderen verschijnt 1 maart. Meer informatie: www.vogelkinderen.nl

In gesprek met: 

  • Mark Boode markboode.nl is schrijver, columnist en docent. Zijn nieuwe young adult roman Vogelkinderen www.vogelkinderen.nl speelt zich af in een groene, vreedzame toekomst.
  • Antropoloog Bas Bruggemans laat zich inspireren door het Bruto Nationaal Geluk. Niet de economie, maar gezondheid, vriendschappen, culturele waarden en biodiversiteit moeten de inrichting van onze maatschappij bepalen.
  • Marco Visscher marcovisscher.nl is freelance journalist en mede-oprichter van Ecomodernisme Nederland. www.ecomodernisme.nl Volgens deze omdenkers danken wij onze vrijheden aan de welvaart. Die biedt ook talloze technische mogelijkheden. Natuur en welvaart gaan wel degelijk samen.
  • Mansi Jasuja blikt vooruit met afgestudeerden van de Erasmus Universiteit. ihs.nl/en/resources/alumni Zij werken wereldwijd op sleutelposities in private en publieke organisaties. Haar voorspelling: In toekomstige metropolen staat leefbaarheid voorop. Er is evenwicht tussen zakelijke en sociale activiteiten, tussen bebouwing en natuur.
  • Laura van der Spek lauresque.com worstelt elke dag met de vraag hoe duurzaam ze kan leven. Ze inspireert talloze volgers op Instagram en bekostigt haar zoektocht met de brandmarketing van duurzame bedrijven.
  • Maarten Labots is voorzitter van De Jonge Klimaatbeweging. jongeklimaatbeweging.nl De organisatie verenigt de stemmen van meer dan zestig jongerenorganisaties in een gezamenlijke klimaatagenda op vijf terreinen: wonen, werken, mobiliteit, onderwijs en voeding.
  • Pieter Lossie is klimaatspijbelaar van het eerste uur. In 2018 bivakkeerde hij met PINK! een week lang op het Binnenhof. Nu, in het vijfde jaar van het VWO, is hij medeorganisator van de klimaatspijbelacties in de brede coalitie van jongerenorganisaties die Youth For Climate helpen met de organisatie.
Gratis toegang
donderdag 28 feb, 20.00
Studio
Reserveer
Deze 25 mensen zijn aanwezig