Global Trends

De wekker gaat!

Over de invloed van de mens als geologische kracht.
dinsdag 18 dec 2018, 20.00
di 18 dec 2018, 20.00
IJ Zaal

Het Antropoceen, ofwel ‘het tijdperk van de mens’: je hoort het steeds vaker. De term is in het leven geroepen als reactie op de schokkende constatering dat we de invloed van de mens op de aarde langzamerhand als een geologische kracht moeten beschouwen. Het mensdom beïnvloedt de belangrijkste chemische cycli op planetaire schaal, de sedimentatie van alle rivieren, de biodiversiteit, de zuurgraad van de oceanen, het landgebruik en het klimaat.

In de reeks ‘Wakker worden in het Antropoceen’ wisselen we van gedachten over het nieuwe tijdperk – het tijdperk van de mens.

Wat gaan we deze avond doen?

Tijdens deze eerste bijeenkomst worden we door een drietal sprekers welkom geheten in het Antropoceen. Het gaat om landschapsarchitect Dirk Sijmons, emeritus hoogleraar wetenschapscommunicatie Jos van den Broek en filosofe Lisa Doeland. Met hen achterhalen we waar dit begrip vandaan komt en welke betekenis het heeft.

Over de definitie verschillen de geleerden van mening. Over het nut van het begrip in de publieke discussie eveneens. Is het een tastbare geologische realiteit of is het de zoveelste metafoor die probeert de milieucrisis van een titel en een handelingsperspectief te voorzien? En is het een wake-up call voor het opnieuw formuleren van verantwoordelijkheden of is het een verhullende term die zonder onderscheid ‘de mens’ de schuld geeft en daarmee de problemen depolitiseert? Kortom, een eerste schets.

dinsdag 18 dec 2018, 20.00
IJ Zaal
Deze 129 mensen waren aanwezig