Global Trends

Iran vs Saudi-Arabië: De weg naar een koude vrede

Over de mogelijkheid voor deze twee grote regionale spelers om een “Koude Vrede” te stichten.
This event is in English
Wednesday 22 June 2016, 19.30
wo 22 jun 2016, 19.30
Studio
Comment

In het aprilnummer van The Atlantic stelde de Amerikaanse president dat de oorlog en chaos in het Midden Oosten niet tot een einde zouden kunnen komen zolang Saoedi-Arabië en Iran niet met elkaar om te tafel gaan. Het Grote Midden Oosten Platform en PAX organiseren een gesprek met Sultan Barakat, wetenschappelijk directeur van het Brookings Instituut in Doha, Qatar, over de mogelijkheid voor deze twee grote regionale spelers om een “Koude Vrede” te stichten.

The competition between the Saudis and the Iranians – which has helped to feed proxy wars and chaos in Syria and Iraq and Yemen – requires us to say to our friends as well as the Iranians that they need to find an effective way to share the neighbourhood and institute some sort of cold peace – President Barack Obama in The Atlantic, April 2016

Sultan Barakat opent de avond met een voordracht over de historie en de aard van de vijandigheden tussen Saoedi-Arabië en Iran. Gaat het hier enkel om een regionale machtsstrijd? Of spelen de religieus-sektarische verschillen tussen het sterk religieus gedefinieerde sjiitische Iran en het wahabistische Saoedi-Arabië wel degelijk een rol? Wat is de historische en geopolitieke achtergrond van hun conflict, en in hoeverre kunnen de huidige conflicten in de regio gezien worden als gevolgen van deze vijandigheden?

Vervolgens gaat Barakat in gesprek met een panel van deskundigen over de mogelijke wegen naar verzoening of een “koude vrede” tussen Iran en Saudi-Arabië. Dit panel bestaat uit: Carolien Roelants (NRC-Handelsblad), Jan Jaap van Oosterzee (PAX) en Shervin Nekuee (het Grote Midden Oosten Platform/Writers Unlimited).

This event is in English
Wednesday 22 June 2016, 19.30
Studio
These 53 people attended