De Stad

De vrouw die

Filosoof en schrijver Simone van Saarloos presenteert haar debuutroman.
maandag 28 nov 2016, 19.30
ma 28 nov 2016, 19.30
Studio

De centrale vraag uit het boek: bestaat er naast ‘destructieterrorisme’ ook zoiets als creatieterrorisme? Kun je invloed hebben als je niets kapot maakt, maar alleen waarde probeert toe te voegen aan de wereld? Simone van Saarloos nodigt enkele wetenschappers uit om de wereld van haar roman te introduceren en verrijken.

vvh9789038801643Over het boek

Janine Vitafiel is moleculair biologe. Ze vraagt een paar dagen vrij om de marathon van New York te lopen, maar krijgt van haar werkgever drie maanden verplicht verlof. Om de plotse leegte van haar bestaan te verdrijven, probeert ze zich de grote stad eigen te maken. Ze volgt een strak renschema, en ontwikkelt ondertussen ideeën voor een project dat FollowYourOrgan moet heten, waarmee ze het functioneren van organen wil verbeteren. Bijvoorbeeld door alles wat kwetsbaar is te klonen, zodat zwakte nooit levensbedreigend is.

Terwijl Janine zich zo goed mogelijk probeert aan te passen aan haar nieuwe leven, ontmoet ze spermakunstenaar en Jezus-imitator Mark Cullen Bryant, en besluit ze om de marathon in een boerka te lopen. Echter, hoe meer ze zich aan hem verbindt, hoe losser ze haar schema volgt. De vrouw die is een levensdriftige roman over invloed en maakbaarheid. Wat bepaalt een leven: biologie of mythes? Hoe verwerf je invloed en waarom zou je die eigenlijk willen?

Verwacht onder meer:

De vrouw die een pil tegen angst bedacht.
De vrouw die plasticiteit van de hersenen onderzoekt.
De vrouw die voor manipulatie van voedsel pleit.
De vrouw die verborgen geschiedenissen in New York blootlegt.

En ook: marshmallows en Oreo’s.

Over Simone van Saarloos

Simone van Saarloos (1990) studeerde Wijsbegeerte en Literatuurwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam en de New School in New York. Ze schreef literaire kritieken en interviews voor de Volkskrant en publiceerde essays, opiniestukken en fictie. Vorig jaar verscheen verscheen Het monogame drama (De Bezige Bij), een pamflet waarin ze vragen stelt over de wijze waarop we ons sociale leven inrichten.

Twee jaar lang publiceerde zij columns in nrc.next, die zijn gebundeld in Ik deug/deug niet (2015) en tegenwoordig schrijft ze voor Vrij Nederland. In de zomer van 2015 was ze te zien in Zomergasten. Ze schreef theaterteksten voor Ulrike Quade Company en Play Productions en tourt dit najaar als schrijver en performer met de toneelvoorstelling ‘Holy F‘. Ook presenteerde ze Weijers & Van Saarloos, de seksistische talkshow samen met Niña Weijers in samenwerking met Spui25.

https://www.youtube.com/watch?v=z3Bwky1IeZU

maandag 28 nov 2016, 19.30
Studio
Deze 118 mensen waren aanwezig