De Stad

De tuin van de buurt

Groen moet je samen (met je buren) doen. Maar hoe? Hands-on tips & tricks en inspirerende verhalen van ervaringsdeskundigen.
donderdag 1 jun 2017, 19.30
do 1 jun 2017, 19.30
IJ Zaal
Reageer

De zomer komt eraan: de natste, zonnigste en meest bloeiende tijd van het jaar. Deze Buurtcommunities gaan we het hebben over community tuinen, stadslandbouw, groencoöperaties en circulaire waterprojecten van bewonerscollectieven. Dit doen we met een aantal bestaande communities die op hun manier bijdragen aan een groenere stad. Hoe bouw je een groencommunity? Hoe beheer je samen een tuin? Kan je publiek groen in eigen beheer krijgen? En wat moet je praktisch allemaal kunnen en hebben voor bloeiend groen? Veel hands-on tips & tricks en inspirerende verhalen.

Lucas Groen

De Lucas Community is onlangs officieel van start gegaan met Lucas Groen. Hoe hebben zij het beheer van publieke groen voorzieningen in de buurt in handen gekregen en hoe gaan ze dat als community nu rooien?

Ubuntu Stadstuin Zuidoost

Ubuntu Stadstuin Zuidoost is ontwikkeld door een aantal sociaal ondernemers. Je kunt er je eigen groenten, kruiden en fruit verbouwen, en zelfgemaakte producten verkopen in de winkel. Hoe gaat dat in zijn werk?

I can change the world with my two hands

De ecologische moestuin van I can change the world with my two hands bevindt zich op een binnenterrein midden in een dichtbevolkte woonbuurt in Amsterdam-West. Er is een pluktuin en buurtbewoners hebben er hun eigen tuintjes. Hoe gaan deze communitytuinders om met praktische zaken als afval en water?

Hands-on tips & tricks

Tijdens het tweede deel kun je met al je praktische interesses en vragen terecht bij één van onze groene community experts. Deze praktijkmensen zullen vertellen over hun eigen ervaringen en geleerder lessen en jij kunt ze elke vraag stellen die wilt. We gaan het onder andere hebben over:

 • Groen rainproof schoolplein
  Hoe tover je als school met de buurt een stenen schoolplein om tot groene rainproof speeltuin?
 • Ontwerp een tuin van de buurt
  Hoe ontwerp je een mooie tuin van de buurt eruit? Neem een tekening/foto van je buurttuin mee en krijg advies van een ervaren buurttuinarchitect.
 • Regenwater eerst
  Je wilt geen leidingwater in je (stads)tuin gebruiken: hoe kom je dan aan water? Over hoe je van een regenpijp een regenton maakt. Over wateropslag in stoelen, banken en tafels. Maak je tuin rainproof!
 • Start een tuin van de buurt
  Je wilt een (moes)tuin(tje) van de buurt starten, maar weet niet hoe je het beste kan beginnen? Maak dan met hulp van stadstuinier Wiek de Keijser een plan van aanpak, een stappenplan.
 • Tuin van de buurt: slim beheer is het halve werk
  Het beheren van een tuin van de buurt kent zo zijn ups en downs. Hoe organiseer je een buurttuininitiatief? Welk groen is gemakkelijk te beheren met veel resultaat? Hoe zorg je dat de hele buurt zich medeverantwoordelijk voelt? Hoe pak je door als het even tegen zit?
 • De productietuin
  Een tuin van de buurt kan voor de leuk en gezelligheid beginnen en uitgroeien tot heuse voedselproductie. Voor de tuinders zelf. Als kruidenbank voor een naburig restaurant. Van en voor klanten van de Voedselbank. En zelfs meer …
 • Daktuin van de buurt
  Hoe leg je een dak(moes)tuin van de buurt aan? Op welke daken in Amsterdam kan dit?
donderdag 1 jun 2017, 19.30
IJ Zaal
Deze 57 mensen waren aanwezig