De Stad

De toekomst volgens Sarphati

In de serie “De toekomst van de Stad” - Lydia Hagoort over de visie van Sarphati op de negentiende-eeuwse stad.
woensdag 24 jan 2018, 18.00
wo 24 jan 2018, 18.00
Workspace

Samuel Sarphati (1813-1866) heeft in zijn korte leven in de negentiende eeuw grote invloed gehad op de ontwikkeling van Amsterdam. De arts, chemicus en broodfabrikant bracht Amsterdam met zijn ideeën hoogstpersoonlijk naar een hoger niveau. Zo bemoeide hij zich met het onderwijs, moderne manieren van afvalinzameling, het bankwezen en kreeg hij aansprekende bouwprojecten van de grond. Het Amstelhotel en het later afgebrande Paleis voor Volksvlijt spreken wat dat betreft het meest tot de verbeelding. Hoe keek Sarphati naar de stad en haar toekomst?

Zijn zijn uiteenlopende initiatieven met het doel de stad en haar bewoners vooruit te helpen een toevallige samenloop van omstandigheden of had hij een duidelijke visie op de moderne stad? Lydia Hagoort laat tijdens dit college zien hoe Sarphati aan een betere stad werkte. Daarnaast vraagt zij zich af in hoeverre het nalatenschap van Sarphati vandaag de dag voortleeft en welke lessen wij kunnen trekken uit de manier waarop hij naar Amsterdam keek.

Lydia Hagoort werkte jarenlang bij het Amsterdamse Stadsarchief en schreef in 2013 een prachtige biografie over Samuel Sarphati. Tegenwoordig is zij sociaal ondernemer en werkt zij in de geest van Sarphati.

Dit programma is om 19 uur afgelopen.

woensdag 24 jan 2018, 18.00
Workspace
Deze 37 mensen waren aanwezig