De Stad

De toekomst van Oost (VERZET)

In vogelvlucht over de ontwikkelingen in Amsterdam-Oost, inzoomend op Cruquius en het Amsterdam Science Park.
dinsdag 17 mrt, 20.00
di 17 mrt, 20.00
Grote zaal

In verband met de meest recente ontwikkelingen rondom het Corona-virus hebben we vanuit Stichting Pakhuis de Zwijger een aangepaste agenda tot 6 april 2020. Dit programma wordt verplaatst naar een andere datum. Over de nieuwe datum zullen we je zo spoedig mogelijk inlichten. Voor nu kun je een deel van onze programmering online volgen via de LIVECAST. In onze agenda kun je zien om welke programma’s het gaat. Wij hopen de gezondheid van iedereen op deze manier zo goed mogelijk te beschermen.

De transformatie van verschillende gebieden in Amsterdam-Oost is in volle gang. We bekijken alle ontwikkelingen en zoomen in op twee unieke gebieden: Amsterdam Science Park, dat hard op weg is om het Silicon Valley van Nederland te worden, en Cruquius, het oude industriegebied dat met minimale inmenging van de gemeente tot werk- en woonwijk is ontwikkeld. Wat valt er in en van deze gebieden te leren?

We beginnen de avond met Dries Drogendijk. Hij is namens de gemeente verantwoordelijk voor de gebiedsontwikkeling van Amsterdam-Oost. Met een presentatie gaan we in vogelvlucht over alle ontwikkelingen in Oost en vertelt hij wat er de komende jaren op bouwgebied gaat gebeuren. Na de presentatie zoomen we in op twee deelgebieden: Cruquius en Amsterdam Science Park.

Cruquius

Het voormalig industriegebied Cruquius werd wel eens het laatste rafelrandje van de stad genoemd. Nu verrijzen er chique woontorens en wordt de buurt in de komende jaren getransformeerd tot een elegante woonwijk. Projectmanager Hanny van der Meijs zal ons inwijden in de bijzondere manier waarop deze wijk ontwikkeld is: met een spelregelkaart. Ze leidt ons langs de spelregels en langs enkele projecten die van Cruquius een levendige woon- en werkgebied gaan maken.

Bart van der Vossen is directeur bij Rijnboutt. Het team van Rijnboutt is betrokken bij het ontwerpen van de openbare ruimte, maar ook bij in het oog springende gebouwen als Metaalpark. Leon Pacquay, oprichter van de pop-up buurtloods QRU, schuift hierbij aan.

Amsterdam Science Park

In Amsterdam Science Park zijn de ambities torenhoog, het bètacampus wil een prominente plek in internationaal onderzoek naar Artificial Intelligence innemen, voorloper zijn op het gebied van duurzaamheid en ondertussen ook een betekenis voor de buurt hebben. Saskia de Haas zal als projectmanager van het gebied een inkijk geven in de ontwikkelplannen.

Ook krijgen we een inkijkje in het toekomstige LAB42 in een presentatie van Joost Vos (Benthem Crouwel). Het volledig transparante gebouw is energie neutraal, circulair ontworpen en dankt zijn naam aan The Hitchiker’s Guide to the Galaxy.

Leo Le Duc, directeur van Amsterdam Science Park en Michael Musandu, oprichter van de startup Lalaland in Startupvillage, schuiven samen aan om het te hebben over de kracht van het gebied. Op het Amsterdam Science Park wordt kennis namelijk niet alleen geproduceerd, maar worden ook de tools geboden om kennis in ondernemerschap om te zetten. Met de groeiende rol van Artificial Intelligence in onze samenleving en de grote investeringen die Amsterdamse kennisinstellingen hebben gedaan wil Science Park een grote speler in de AI worden.