Global Trends
Economie van overmorgen 2

De toekomst van Nederland als handelsland

Zijn we wel zo’n export topper als het kabinet ons doet geloven?
dinsdag 1 dec 2015, 20.00
di 1 dec 2015, 20.00
IJ Zaal

We hebben het deze avond over handel. Waarom? Omdat we het er nooit over hebben buiten de kring van experts en lobby groepen. Dat is best raar, want globalisering gaat over stromen van geld, mensen, maar ook goederen en diensten die zich steeds minder aan grenzen gelegen laten liggen. Vaak hebben we het alleen maar over de eerste stroom - terecht en hard nodig, sinds de crisis - en de tweede - zeker nu vanwege de vluchtelingen. Maar over onze handel zien we eigelijk alleen juichverhalen en statistieken. Dat terwijl er alle reden is om meer te praten en na te denken over onze handel.

Dagelijks zien we verhalen over handelsland Nederland in de media. Maar daar zitten ook heel wat mythes, halve waarheden en zelfs onjuistheden tussen. Zijn we namelijk wel zo’n export topper als het kabinet ons doet geloven? Is wereldwijd zaken doen alleen een feestje van de grote multinationals? Is het nog wel van deze tijd om Nederlandse ondernemers onder leiding van ministers, de MP en soms zelf de koning en koningin de wereld over te laten reizen om Nederlandse waar te verkopen? En wat is eigenlijk Nederlandse waar?
Na deze avond weet je echt hoe het met onze handelspositie zit, hoe je de frames moet weerleggen en waar kansen liggen voor Nederland om onze economie weerbaarder te maken.

20:00 Inleiding door Hella Hueck en Robert Went
20:10 Presentatie van Marieke Blom

Exportmodel Nederland onder druk: als alleen toegangspoort tot Europa gaan we het niet redden.

20:35 Interview met Govert Hamers

Van producent van bagageafhandingssystemen naar totaal aanbieder

21:00 PAUZE
21:15 Marjolijn Jaarsma

Feiten en mythes over internationale handel waar je indruk mee kunt maken op feesten en partijen

22:05 Afronding met Hella Hueck en Robert Went
22:10 Borrel
dinsdag 1 dec 2015, 20.00
IJ Zaal
Deze 76 mensen waren aanwezig