Global Trends

De strijd om zaad

Heeft iedereen recht op een kind en een vruchtbaarheidsbehandeling?
woensdag 3 apr 2019, 20.00
wo 3 apr 2019, 20.00
Studio

Wat staat vrouwen in 2020 te wachten als het gaat om vergoeden van de vruchtbaarheidsbehandeling? Is dit wel of niet voor iedereen? Er waren in ieder geval meer dan 90 duizend handtekeningen nodig om Minister Bruins over dit onderwerp van gedachten te laten veranderen. Tijdelijk dan. Moeten vrouwen zich in de toekomst zorgen baren om zaad? En in hoeverre moet de overheid het krijgen van een kind überhaupt vergoeden?

Afgelopen maand kwam minister Bruno Bruins (Medische Zorg) onder vuur te liggen nadat hij aankondigde dat zorgverzekeraars de vruchtbaarheidsbehandeling voor alleenstaande vrouwen of lesbische stellen niet langer mochten vergoeden. Deze kunstmatige inseminaties met donorzaad (KID) zouden nog wel worden vergoed voor heterovrouwen van wie de man vruchtbaarheidsproblemen heeft. Discriminatie, vonden vrouwen zonder man mét kinderwens. Ze kwamen in actie, een petitie over het onderwerp werd meer dan 90 duizend keer ondertekend.

Bruins kwam terug op zijn uitspraak met een overgangsregeling die tot einde van het jaar geldt. Wat er vanaf 2020 gebeurt, heeft hij nog geen uitspraak gedaan. Waarom zou een heteroseksuele vrouw die een relatie heeft met een man haar behandeling wél vergoed krijgen? Is er sprake van rechtsongelijkheid? En moet de overheid KID überhaupt wel vergoeden?

woensdag 3 apr 2019, 20.00
Studio
Deze 37 mensen waren aanwezig