De Stad

De Stad als Casco

In de serie “De toekomst van de Stad” - Eva de Klerk over stadsontwikkeling van onderop.
woensdag 7 feb 2018, 18.00
wo 7 feb 2018, 18.00
Expo

Ligt de toekomst van de stad in handen van het kapitaal of van de eindgebruikers? Eva de Klerk is een van de pioniers van de NDSM-werf in Amsterdam-Noord. Daar bracht zij de Stad als Casco filosofie in de praktijk door samen met een bont gezelschap van skateboarders, bijstandsmoeders, theatermakers en ambachtslieden de monumentale Scheepsbouwloods nieuw leven in te blazen. En dat volledig bottom-up. Kan deze manier van samen een gebouw of gebied ontwikkelen ook op andere plekken gebruikt worden?

Is het een alternatief ontwikkelingsmodel voor de stad waarin winstmaximalisatie niet de belangrijkste factor speelt? Welke waarden zijn van belang voor de ontwikkeling van een inclusieve stad? Eva de Klerk vertelt bij Stadslicht wat de aanleiding is geweest voor de Stad als Casco filosofie, hoe zij die in praktijk heeft gebracht en welke lessen daaruit getrokken kunnen worden voor een eerlijke stad van de toekomst.

Eva de Klerk is projectbooster en heeft in binnen- en buitenland vele groepen geholpen hun eigen gemeenschap te vormen en volgens de Stad als Casco methode te werken. Over haar ervaringen verscheen onlangs het boek Make Your City. Daarin speelt de Scheepsbouwloods in Amsterdam als levend laboratorium van de Stad als Casco filosofie een prominent rol.

Voor en na het college is Make Your City verkrijgbaar.

Stilstaan bij de toekomst van de stad, en dan weer verder. Stadslicht doet het in een serie van 7 colleges, waarin we steeds op een andere manier kijken naar de toekomst van de stad. Soms “de stad”, maar vaker de toekomst van onze eigen stad: Amsterdam. Steeds is de vraag: hoe kun je denken en praten over de toekomst van de stad en: hoe kun je hem maken?

Dit programma is om 19 uur afgelopen.

woensdag 7 feb 2018, 18.00
Expo
Deze 19 mensen waren aanwezig