De Stad
Stadsleven met Tracy Metz 4

De Stad als Canvas

Hoe gebruiken kunstenaars de stad als inspiratie?
Toegang vanaf € 7.5
donderdag 26 sep, 20.00
do 26 sep, 20.00
Grote zaal
Volg dit programma via de livestream

Voor graffiti- en street art kunstenaars is de stad inspiratie en doek tegelijk. Muren zijn schermen waarop zij hun urban fantasies en persoonlijke mijmeringen projecteren – maar ook een canvas voor een fel politiek statement of een middel om de stad nieuw leven en zelfvertrouwen in te blazen. Door steden te (be)tekenen, kunnen kunstenaars hun eigen verhalen vertellen, terwijl ze het stedelijk leven ook beter zien en begrijpen. En kunstliefhebbers kijken met hen mee en zien de stad ook met nieuwe ogen.

Kunstenaar Jan Rothuizen is de maker van oa De Zachte Atlas van Amsterdam, een kleurboek voor het Rijkmuseum en de interactieve documentaire Refugee Republic.

De Canadese Maia Matches is pionier van de underground comix-scene. Het Stadsarchief van Amsterdam heeft haar benoemd als de Stadstekenaar van 2019. Drie van haar vier tekeningen die zij dit jaar maakt, zijn in Het Parool verschenen. Achter de uitpuilende borsten en stijve pikken gaat scherp commentaar op de stad schuil.

Volmar Delheij is bestuurslid van de Stichting Street Art in Heerlen

Mick La Rock – artiestennaam van Aileen Middel – is graffitikunstenaar, curator, beschermvrouwe van Keith Harings enige muurschildering in de hoofdstad, en lid van het nieuwe Stadscuratorium dat beleid voor kunst in de openbare ruimte gaat ontwikkelen.

Sociaal kunstenaar en activist Domenique Himmelsbach de Vries is de bedenker van A Paper Project for the Paperless, een serie van 31 houtsnedes op papier van de vluchtelingen van We Are Here, die overal in de stad worden opgeplakt. Met dit ‘monument in wording’ biedt hij zichtbaarheid aan de onzichtbaren.

EYE
Als vaste partner van Stadsleven toont EYE een altijd verrassend fragment uit de rijke collectie van het filmmuseum.

Toegang vanaf € 7.5
donderdag 26 sep, 20.00
Grote zaal
Bestel kaartjes