De Stad

De Stad als Canvas

Welke rol speelt de stad als inspiratiebron voor kunstenaars?
Toegang vanaf € 7.5
donderdag 26 sep 2019, 20.00
do 26 sep 2019, 20.00
Grote zaal

Deze eerste editie van een nieuwe seizoen Stadsleven in Pakhuis de Zwijger zoomt in op de bijzondere relatie tussen stad en kunstenaars. Voor graffiti- en street art kunstenaars is de stad inspiratie en doek tegelijk. Muren zijn schermen waarop zij hun urban fantasies en persoonlijke mijmeringen projecteren – maar ook een canvas voor een fel politiek statement of een middel om de stad nieuw leven en zelfvertrouwen in te blazen. Door steden te (be)tekenen, kunnen kunstenaars hun eigen verhalen vertellen, terwijl ze het stedelijk leven ook beter zien en begrijpen. En kunstliefhebbers kijken met hen mee en zien de stad ook met nieuwe ogen.

  • Kunstenaar Jan Rothuizen is de maker van oa De Zachte Atlas van Amsterdam, een kleurboek voor het Rijkmuseum en de interactieve documentaire Refugee Republic.
  • De Canadese Maia Matches is pionier van de underground comix-scene. Het Stadsarchief van Amsterdam heeft haar benoemd als de Stadstekenaar van 2019. Drie van haar vier tekeningen die zij dit jaar maakt, zijn in Het Parool verschenen. Achter de uitpuilende borsten en stijve pikken gaat scherp commentaar op de stad schuil.
  • Marian Duff is onafhankelijk curator. Momenteel werkt Duff aan projecten voor het Amsterdam Museum, Museum Van Loon en MAFB. Ook is zij oprichter en directeur van de Open Space Contemporary Art Museum (OSCAM).
  • Volmar Delheij is bestuurslid van de Stichting Street Art in Heerlen.
  • Mick La Rock – artiestennaam van Aileen Middel – is graffitikunstenaar, curator, beschermvrouwe van Keith Harings enige muurschildering in de hoofdstad, en lid van het nieuwe Stadscuratorium dat beleid voor kunst in de openbare ruimte gaat ontwikkelen.
  • Sociaal kunstenaar en activist Domenique Himmelsbach de Vries is de bedenker van A Paper Project for the Paperless, een serie van 60 houtsnedes op papier van de vluchtelingen van We Are Here, die overal in de stad Amsterdam, Europa en daarbuiten, van Krakow tot Madrid en Boston, US zijn opgeplakt. Met dit ‘monument in wording’ biedt hij zichtbaarheid aan de onzichtbaren.
  • EYE
    Als vaste partner van Stadsleven toont EYE een altijd verrassend fragment uit de rijke collectie van het filmmuseum.
Toegang vanaf € 7.5
donderdag 26 sep 2019, 20.00
Grote zaal