Creatieve Industrie

De Sovjet-Unie bestaat niet meer

Een roadmovie van Gijsbert Hanekroot en Theo Bakker.
Toegang vanaf € 5
woensdag 28 jan 2015, 20.00
wo 28 jan 2015, 20.00
IJ Zaal

Eind 2014 verscheen het boek De Sovjet-Unie bestaat niet meer. Een roadmovie. Het is een persoonlijk verslag dat fotograaf Gijsbert Hanekroot en journalist Theo Bakker maakten in april, vlak na de betogingen op het Maidan plein in Kiev, Oekraïne.

Met in dit programma

Gijsbert Hanekroot
Fotograaf
Theo Bakker
Journalist

In 1991 spatte de Sovjet-Unie uiteen. Nieuwe landen ontstonden en andere, die we vergeten waren, werden weer zichtbaar en zelfstandig. Het was gedaan met het communisme. Hoe zou het er nu zijn, bijna vijfentwintig jaar na de bevrijding? In april 2014 vertrokken Gijsbert Hanekroot en Theo Bakker voor een reis van 8.000 kilometer door Oost -Europa. Eindbestemming: Sint Petersburg. Een reis door Polen, Wit-Rusland, Rusland, Oekraïne en Hongarije; landen die nog sterk afwijken van Nederland. Toen ze de reis planden, waren er demonstraties op het Maidanplein in Kiev. Tijdens de reis was de oorlogsdreiging voelbaar. Het was toen nog niet voor te stellen dat het conflict uit zou lopen op een drama waarbij inmiddels vele doden zijn gevallen.

De auteurs

Gijsbert Hanekroot (Brussel, 1945) fotografeerde in de jaren zeventig van de vorige eeuw bijna iedereen die er toe deed in de wereld van de popmuziek. Tot hij besloot met fotografie te stoppen, omdat het ondernemerschap lonkte. Een paar jaar geleden, bij het samenstellen en uitbrengen van zijn boek Abba..Zappa Seventies Rock Photography, werd hij opnieuw gegrepen door de fotografie. Dit keer zoekt hij zijn inspiratie vooral op reis, onder meer in China, Japan, India, Zuid-Afrika, en Noord- en Zuid-Amerika.

Theo Bakker (Heiloo, 1948) begon te reizen in het midden van de jaren zestig van de vorige eeuw. Liftvakanties door Europa brachten hem op plaatsen en in situaties die zijn toenmalige verwachtingen van wat het leven te bieden had, verre overstegen. Die reislust groeide uit tot tochten van langere duur naar onder meer Afghanistan, Zuid-Amerika, India, Nepal, Mongolië, Kazachstan en China. Over zijn reizen schreef Theo boeken en artikelen.

 

Toegang vanaf € 5
woensdag 28 jan 2015, 20.00
IJ Zaal
Deze 106 mensen waren aanwezig