De Stad

De smaak van de stad

Met o.a. Hiske Versprille (Het Parool), Sarriel Taus (World of Food) en Stach Schaberg (STACH Food).
maandag 19 mrt 2018, 20.00
ma 19 mrt 2018, 20.00
IJ Zaal

Met honderdtachtig verschillende nationaliteiten is de stad een smeltkroes van smaken. Van stamppot tot tajine, van saotosoep tot sushi en van spekkoek tot tiramisu. Iedere smaak is te verkrijgen in zijn eigen winkel, toko of restaurant. Wat zijn de voedselbehoeften van de stadmensen en wie zijn dat? Waar komen de producten vandaan en hoe duurzaam is het aanbod? En welke rol speelt de lokale boer eigenlijk in de wereldkeuken van de stad?

LIVESTREAM TERUGKIJKEN

 

Een smeltkroes van smaken

Hiske Versprille gaat in de superlekkere podcast Cheft in gesprek met de beste Amsterdamse chef-koks. Tijdens het koken van een gerecht dat exemplarisch is voor hun keuken, vraagt ze naar hun drijfveren en wil ze laten horen hoe het eraan toegaat in zo’n keuken om uit te vogelen wat de ziel is van hun restaurants. Want “hoe meer je weet, hoe meer je proeft”.

Een baklavabakker naast een Scandinavische interieurwinkel. De Javastraat verandert sinds enkele jaren sterk door een ’nieuwe’ groep bewoners en winkels. Najah Aouaki, initiatiefnemer van platform javakwartier.nl, zet zich in om de karakteristieke diversiteit van de Javastraat te behouden. Sinds 2015 is ze actief in de Javastraat om langzittende ondernemers te helpen moderniseren. Presentatie en voedselaanbod worden herzien om ook de veranderende doelgroep in de buurt aan te spreken. En dat werkt. 

Van Pakistaanse gerechten tot Ghanese. Alle windstreken zijn vertegenwoordigd in de foodcourt World of Food in Amsterdam Zuidoost. Het idee achter dit initiatief is om de mensen in Zuidoost een ontmoetingsplek te geven waar de multiculturele keuken van Amsterdam Zuidoost kan groeien en bloeien. Sociaal ondernemer Sarriel Taus werd door stadsdeel Amsterdam-Zuidoost en vastgoedontwikkelaar Lingotto benaderd met de vraag of hij de ondernemers van deze World of Food kon begeleiden. Hij hielp ze niet alleen met het opzetten van een eigen zaak, maar zorgde ook voor een culinaire publiekstrekker voor bewoners van binnen én buiten het stadsdeel.

In het eerste gedeelte van de avond gaan we in gesprek met Najah Aouaki, Sarriel Taus en Hiske Verspille over de smaak van de stad. Wat eet de Amsterdammer? En hoe bepaalt onze voedselomgeving wat we eten?

Voedsellandschap van de stad

Retailers hebben over het algemeen een eenzijdig beperkt beeld van hun klanten, stelt consumptiesocioloog Hans Dagevos. Betaalbaarheid lijkt de topprioriteit voor de meeste supers, maar retailers kunnen ook andere verantwoordelijkheden nemen om klanten aan zich te binden. Dit is nodig om tot een duurzaam voedselsysteem te komen.

Spar City, onderdeel van supermarktketen Spar, heeft vijf vestigingen in Amsterdam. Daarnaast zijn er ook twee SPAR Universitys, bij de HvA en de VU.  Erik-Jan Sok, bedrijfsadviseur van SparCity, vertelt hoe deze moderne buurtsuper bepaalt welke producten er in de schappen liggen. Met welke buurtbewoners houdt Spar City rekening? En welke rol is weggelegd voor lokaal en duurzaam voedsel?

Stach Food is een bakker, slager, kaaswinkel, broodjeszaak en sinds kort asian food court in één. Stach Schaberg, de oprichter van de naar hem vernoemde keten, is constant op zoek naar nieuwe verse producten van het liefst kleine en lokale ondernemers. De eetwinkel speelt zo in op de vraag naar snel, gezond en gemakkelijk eten.

Rachelle Eerhart is voor het verkorten van voedselketens. Met Rechtstreex zet ze zich in voor een regionale voedselcommunity in Rotterdam van boeren, telers, makers, consumenten en horeca. Hoe gaat dit in zijn werk? En uit wie bestaat deze voedselcommunity?

In het laatste gedeelte van de avond gaan we met Rachelle Eerhart, Stach Schaberg, Erik-Jan Sok en Hans Dagevos in op hoe voedselaanbieders hun aanbod bepalen. Welke maatschappelijke rol vinden ze dat ze moeten vervullen met het voedselaanbod? Welke rol speelt lokaal en duurzaam voedsel hierbij? En diversiteit?

maandag 19 mrt 2018, 20.00
IJ Zaal
Deze 106 mensen waren aanwezig