Global Trends

De slimme zonder pakjes & zakjes variété-avond

Een vrolijke avond over lekker, gezond en gevarieerd eten.
dinsdag 29 aug 2017, 19.30
di 29 aug 2017, 19.30
IJ Zaal

Een anders-dan-anders boekpresentatie ter ere van de verschijning van het nieuwe kookboek ‘Slim zónder pakjes & zakjes’ van Karin Luiten (Koken met Karin), hét boegbeeld van de antipakjestrend in Nederland. Ooit bedacht om de huisvrouw werk uit handen te nemen én om avontuurlijke variatie te bieden op die eeuwige aardappelen-groente-vlees, zitten maaltijdmixen intussen in het verdomhoekje. Het moet tegenwoordig allemaal vers, puur en eerlijk, zelfgemaakt en zonder e-nummers. Maar hoe zinvol of realistisch is dat? Ook het publiek mag meepraten en zelfs meeproeven.

Karin Luiten

Voorgerecht

We beginnen aan de keukentafel met Karin Luiten, kookboekenschrijfster, culinair journalist en bekend van haar vrolijke strijd tegen pakjes en zakjes. Vandaag verschijnt haar nieuwe kookboek ‘Slim zónder pakjes & zakjes’. Dat betekent elke dag gevarieerd en lekker eten, optimaal gebruikmaken van wat je in huis hebt, efficiënt boodschappen doen en niks weggooien. Duurzaam en gezond, zonder dat je er moeite voor hoeft te doen.

Teun van de Keuken

Geluid uit de keuken

Als er iemand alert is op holle frases uit de voedingsindustrie, dan is het wel Teun van de Keuken, bekend van de Keuringsdienst van Waarde, maar ook van zijn kritische columns. Toeval of niet, na verschijning van zijn (net zo kritische) bundel ‘Puur & Eerlijk’ stopte Albert Heijn al snel met de gelijknamige productlijn. Vanavond leest hij een speciaal voor de gelegenheid gecomponeerde column voor.

Onno Kleyn

Een Kleyne geschiedenis

Culinair en wijnjournalist Onno Kleyn schrijft al jaren voor De Volkskrant en heeft talloze boeken op zijn naam staan, inclusief natuurlijk zijn vorig jaar verschenen magnum opus ‘De Grote Kleyn’. Omdat hij werkelijk álles weet wat er op eetgebied te weten valt, is hij bij uitstek de persoon om ons bij te praten over de geschiedenis van pakjes & zakjes door de eeuwen heen. Hoe deden de oude Grieken en Romeinen dat eigenlijk?

Felix Wilbrink en Anton Rinsema

Koken voor de massa

Chef Anton van Knorr ken je misschien van de reclame, maar hij bestaat echt. Anton Rinsema is de chefkok van Unilever en verantwoordelijk voor alle producten van Knorr, maar ook Unox, Conimex, Bertolli en Calvé. Hij gaat in gesprek met Felix Wilbrink, culinair journalist van de grootste krant van Nederland, De Telegraaf. Een man met een uitgesproken mening over eten, die in zijn recepten zelfs maar weigert om een bouillonblokje te gebruiken. Allebei koken ze voor een groot publiek, maar wel op geheel eigen wijze.

Cijfervermicelli

Ionica Smeets

Wiskundige Ionica Smeets is buitengewoon geïnteresseerd in getallen. Hoe zit het eigenlijk met de €€€-rekenlogica van pakjes en zakjes? Ze ontdekte bijvoorbeeld dat je van het geld voor één pakje Jumbo-meringuemix ook twee kilo suiker en acht meter bakpapier had kunnen kopen. Kijk, zo wordt wiskunde ineens begrijpelijk voor iedereen. En is E-621 eigenlijk een priemgetal? Gesproken column.

 

Edgar Buhrs

De proef op de som

The proof of the pudding is in the eating, zeggen de Engelsen. Wij doen het niet met pudding, maar met aardappelpuree. Hét snelle pakjesproduct bij uitstek waarvan vaak gezegd wordt ‘dat het best goed te doen is’. Is dat ook zo? Freelance chefkok Edgar Buhrs kookt over de hele wereld (laatst moest hij nog ergens invallen voor Jonnie Boer), maar vanavond kookt hij live in Pakhuis de Zwijger: aardappelpuree van hemzelf en van Maggi. Het publiek mag proeven en oordelen.

Pakjes & zakjes in gesprek

Rosanne Hertzberger

Wetenschapper, columnist én VPRO-zomergast Rosanne Hertzberger zorgde voor nationale ophef met haar boek ‘Ode aan de e-nummers’. Want van e-nummers ga je helemaal niet dood, wat alle voedselgekkies ook beweren en pakjes aspergesaus zijn een zegen voor de mensheid. Tijd voor een hartig gesprek met antipakjesactiviste Karin Luiten. Wordt de soep zo heet gegeten?

Tussendoortjes

Tussen de gangen door gaat presentator Wilbert van de Kamp drie keer in gesprek met een ex-pakjesgebruiker die ‘het licht’ heeft gezien. ‘Wat ging er door je heen?’

Kookboek!

Bij een boekpresentatie hoort natuurlijk ook de onthulling van het boek in kwestie. Karin Luiten overhandigt het eerste exemplaar van Slim zónder pakjes en zakjes.

Digestief

Genoeg gepraat en geluisterd, tijd voor drank! Allemaal naar de borrel.

dinsdag 29 aug 2017, 19.30
IJ Zaal
Deze 104 mensen waren aanwezig