Creatieve Industrie

De schatkamer van De Stijl

Van theoretische utopie naar city dressing; wat is de invloed van De Stijl op de makers van nu?
donderdag 19 okt 2017, 20.00
do 19 okt 2017, 20.00
Studio
Reageer

In 2017 is het precies 100 jaar geleden dat De Stijl werd opgericht in Leiden. Deze baanbrekende kunststroming inspireert nog altijd kunstenaars en ontwerpers. Nederland viert 100 jaar De Stijl met het feestjaar van Mondriaan tot Dutch Design. Den Haag is volledig ‘vermondriaant’ door citydressing, en ook in steden als Utrecht, Amersfoort, Leiden en Drachten kun je niet om De Stijl heen. Maar waarom slaat De Stijl nu nog steeds zo aan? Het was eigenlijk een super high-brow en intellectuele stroming, waar het grote publiek maar moeilijk aan kon wennen. En nu, 100 jaar later, kent iedereen het werk van Mondriaan en Rietveld, maar niet het gedachtegoed en de utopische visie van deze kunstenaars. Samen met De Stijl-experts en kunstenaars uit verschillende disciplines blikken we met Jeroen Junte terug op de invloed van De Stijl op het Nederlandse makerslandschap en onze leefomgeving.

Aanleiding van de avond is het multimediale verhalenplatform ‘De schatkamer van De Stijl’, waarin ARTtube in vijf video’s en vijf scrollverhalen de belangrijkste stilistische kenmerken én het filosofische gedachtegoed van De Stijl laat zien.

Wat is ARTtube?

ARTtube is hét online videoplatform van de Nederlandse en Belgische kunst- en designmusea. Op ARTtube delen zij video’s achter de schermen van het museum en tentoonstellingen en kijkjes in ateliers van ontwerpers en kunstenaars. Als collectief produceert ARTtube ook zelf videoseries, waarin nieuwe verbindingen tussen de verschillende museumcollecties wordt gelegd. De bezoeker kan zich zo eindeloos laten inspireren in de verborgen verhalen van de museumwereld. Zo zag je het museum nog nooit!

donderdag 19 okt 2017, 20.00
Studio
Deze 96 mensen waren aanwezig