Global Trends

De robot als mens

Waarom loopt Japan voorop in de acceptatie en het gebruikmaken van intelligente robots?
woensdag 13 mei 2015, 20.00
wo 13 mei 2015, 20.00
Grote zaal
Reageer

Vraag hoe de westerse mens over robots denkt en het antwoord is al snel dat ze er weinig mee hebben. Of er zelfs een beetje bang voor zijn. Heel anders is dat in Japan. Daar komen deze zomer zelfs sociale robots op de markt die in huishoudens en bedrijven gaan werken. Want in Japan daar hebben voorwerpen – dus ook robots – een “ziel”. Intelligente robots zullen daarom veel sneller in Japan worden geaccepteerd dan in het westen.

Wij in het westen vinden robots tot op zeker hoogte handig, maar ze moeten er niet te echt uitzien. Of meer kunnen dan wijzelf. Er wordt zelfs gewaarschuwd voor intelligente, zelflerende robots of supercomputers die ons leven helemaal gaan overnemen. In Japan denken ze daar niet zo somber over. De Japanners zijn niet alleen gek op robots omdat ze grote economische mogelijkheden zien. De Japanse overheid steekt zo’n slordige 350 miljoen dollar in de ontwikkeling van humanoïde service robots. Ze houden van robots omdat ze het niet erg vinden om dingen een ziel te geven.

Volgens het Shintoïsme heeft alles een ziel, levende en niet-levende objecten, mensen, dieren, auto’s gereedschappen en dus ook robots. Het hebben van een ziel wordt in het joods-christelijke westen gezien als het werk van God en het geven van een ziel aan een robot is dus ‘voor god spelen’ en volgens velen ethisch aanvechtbaar. Volgens de Japanse ethiek, beter bekend als rinri, is het vooral van belang dat de geest van de robot in harmonie is met die van de eigenaar. Iets een ziel geven is geen enkel probleem, immers alle voorwerpen die we maken en gebruiken zijn al bezield. Tegenlichts Rob van Hattum onderzoekt de cultureel-religieuze kaders die onze houding ten aanzien van nieuwe technologieën bepalen of wellicht zelfs beperken.

Tijdens de Meet Up praten we met elkaar door over de acceptatie van menselijke robots in onze Westerse maatschappij. En krijgen we wellicht robots op bezoek.

We blikken deze laatste Meet Up kort terug op het afgelopen voorjaar, er wordt vast een tipje van de sluier opgelicht over wat we van Tegenlicht kunnen verwachten in het najaar. En we krijgen de preview te zien van de nieuwe VPRO serie De volmaakte mens.

Deze Tegenlicht documentaire komt zondag 10 mei om 21.05 uur op NPO2.

woensdag 13 mei 2015, 20.00
Grote zaal
Deze 205 mensen waren aanwezig