De Stad

De prioriteiten van de woningcorporatie

Een talkshow over woonkwesties in de regio Amsterdam. Ditmaal: de nieuwe prestatieafspraken en de circulaire economie.
woensdag 18 dec 2019, 20.00
wo 18 dec 2019, 20.00
Grote zaal

Talkshow over woonkwesties in de regio Amsterdam. PakhuisNUL20 zet de luiken open. Door interviews en debat. En door ruim baan te geven aan initiatieven van ondernemende Amsterdammers en Amsterdamse organisaties. Vanavond gaan we het hebben over de nieuwe prestatieafspraken: wat kan en mag de corporatie doen? Daarnaast gaan we in gesprek over circulair renoveren en transformeren. Hoe doe je het?

Deze editie van PakhuisNUL20 bestaat uit twee delen:

Nieuwe prestatieafspraken: wat kan en moet de corporatie doen?

De Amsterdamse woningcorporaties hebben met hun huurders en de gemeente weer prestatieafspraken gemaakt. Het aantal sociale huurwoningen gaat weer toenemen, jaarlijks met zo’n 750 woningen. Maar de geplande nieuwbouw van tienduizend sociale huurwoningen wordt gefinancierd door er in vier jaar tijd ook ongeveer vierduizend te verkopen. Ook binnen de Ring. Bovendien moeten de huren extra worden verhoogd en is afgesproken dat de corporaties middeldure huurwoningen (blijven) bouwen. Zijn dit verstandige keuzen?

InleidingCody Hochstenbach (Stadsgeograaf, Universiteit van Amsterdam)
Tafelgesprek met oa. Bert Halm (bestuursvoorzitter Eigen Haard), Cody Hochstenbach en Eva Visser (voorzitter Federatie Amsterdamse Huurderskoepels – FAH). Tafelheer Daniël van der Ree (voormalig raadslid VVD Amsterdam, specialist wonen). Andere deelnemer wordt nog bekendgemaakt.

Circulair renoveren en transformeren. Hoe doe je dat?

Hoe pas je circulaire principes toe bij renovatie en transformatie? Om daar kennis en ervaring mee op te doen organiseerde Amsterdam in samenwerking met C-creators een prijsvraag. Voor de drie winnaars is 40.000 euro beschikbaar voor de uitvoering van hun concept, voor de 2 runners-up een aanmoedingsprijs van €15.000. Bij PakhuisNUL20 presenteren de drie winnende Amsterdamse woningcorporaties hun project. Welke mogelijkheden zijn er om circulaire principes toe te passen bij renovatie en transformatie? Waar loop je in de praktijk tegenaan?

Presentaties winnende projecten door Jürgen Klaassen van de Alliantie, Jan Slijkerman van Eigen Haard en Joris van Maastrigt van Hemubo en mede names Stadgenoot.

Tafelgesprek met Imme Groet (circulair bouwspecialiast C-creator) en Thieme Hennis (aanjager circulair bouwen en renoveren, gemeente Amsterdam)

woensdag 18 dec 2019, 20.00
Grote zaal
Deze 93 mensen waren aanwezig