De opmars van chatbots

Met Eddy Boeve en Jeroen van Maanen
Gratis, extern reserveren
vrijdag 9 nov 2018, 19.30
vr 9 nov 2018, 19.30
Studio

Het gebruik van chatbots zal de komende jaren flink toenemen, is de verwachting van het Amerikaanse onderzoeksbureau Gartner. En ook van Eddy Boeve, die ons op 9 november praktisch zal bijpraten over dit fenomeen. Samen met de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie (AI), waarover Jeroen van Maanen komt vertellen, zal dat de online communicatie van mensen ingrijpend gaan veranderen.

Een ‘conversational interface’ wordt een chatbot wel genoemd. Ze worden ingezet om de klantenservice van een bedrijf te verbeteren of om je ergens wegwijs te maken of om leads te genereren. Aanknopingspunten te bieden voor bedrijven om klanten te werven.

Dat is ook precies waar Eddy Boeve zich mee bezig houdt als conversie specialist bij Booming.nl. Hij onderzocht de verschillende soorten bots. Twee typen laten zich al snel onderscheiden:

  • gescripte of ‘rule based’ bots, waarbij specialisten een serie scripts maken op basis van te verwachten vragen of trefwoorden.
  • artificial intelligence bots, waarbij de chatbots hun antwoorden verbeteren door machine learning, geautomatiseerd leren.

Mengvormen zijn er natuurlijk ook en waar de chatbot het niet meer weet, zal een mens worden aangesproken. Maar duidelijk is dat zoeken en vinden een stuk makkelijker kan worden met deze techniek. Zo heeft Verzekeraar ASR de gewone website helemaal vervangen door ‘conversational interface’.

Zelf een chatbot maken
Intussen wordt ook het bouwen van chatbots je gemakkelijk gemaakt. Je hoeft maar te goegelen op ‘create chatbot’ en al dan niet begeleid door een chatbot kun je aan de slag.

Hoe je er succes mee kunt hebben, daarover zal Eddy je vrijdag 9 november meer vertellen.

Artificial Intelligence
Software developer Jeroen van Maanen gaat ons een inkijkje geven in de ontwikkelingen op het gebied van Artificial Intelligence (#AI). Een onderwerp dat hem na lezing van Gödel, Escher, Bach (uit 1979) blijft bezighouden. Dat is een klassieker voor echte bèta’s van natuurkundige Douglas Hofstadter, die soms gezien wordt als de vader van (het begrip) kunstmatige intelligentie.

Als student bij het Centrum voor Wiskunde en Informatica krijgt Jeroen halverwege de jaren ’90 een idee over machine learning dat in 2003 leidde tot de ontwikkeling van LEIA, een open source project op dit gebied.

Met Jeroen zullen we ook ingaan op de maatschappelijke discussie over AI, want waar blijft de mens als machines interactief kunnen leren en zichzelf kunnen gaan reproduceren?

Inloop vanaf 19:00, start programma 19:30 uur

Gratis, extern reserveren
vrijdag 9 nov 2018, 19.30
Studio