Global Trends

De ontmanteling van de democratie

Hoe de kunst van het samenleven verstoord raakt - en wat eraan te doen.
dinsdag 9 okt, 20.00
di 9 okt, 20.00
Grote zaal
Reageer
Volg dit programma via de livestream

Democratie is de georganiseerde kunst van het samenleven, onder het gezag van het recht. Haar essentie schuilt in haar maatschappelijke betekenis: zij is een vorm van beschaving, die het mogelijk maakt fatsoenlijk met elkaar om te gaan. Verschijnselen van verval worden soms met een klap zichtbaar, zoals met de verkiezing van Donald Trump, maar soms zijn de krachten die de democratie bedreigen als een reukloos gifgas dat van onder de deur komt. Met journalisten, politicologen, filosofen, activisten, theatermakers en politici praten we verder over de staat van onze democratie, wat haar bedreigt en hoe die bedreigingen het hoofd kunnen worden geboden.

Democratisch verval sluipt stilletjes in het systeem, zoals bijvoorbeeld de langdurige werking van asociaal neoliberalisme of de invloed van nepnieuws op het publieke debat. Marcel ten Hooven schrijft in zijn boek ‘De ontmanteling van de democratie’ hoe we de verschijnselen van verval dienen te herkennen en wat eraan te doen. Het boek vormt een mooie beschouwing over de staat van democratie, aangevuld met analyses van belangrijke denkers om weer te geven waar we het eigenlijk over hebben wanneer we over democratie anno nu spreken.

“De democratie legt bij ieder individu een verantwoordelijkheid voor het geheel. Dat vergt van zowel kiezers als gekozenen dat zij met verstand en onderscheidingsvermogen hun keuzes maken. Dat maakt de democratie breekbaar. Zij is ook fragiel doordat zij zelf haar eigen tegenmachten kan maken en breken en doordat zij zowel op de vorming als op de inperking van macht is gericht.”

© De Arbeiderspers

dinsdag 9 okt, 20.00
Grote zaal
Reserveer
Deze 21 mensen zijn aanwezig