Global Trends

De Onsterfelijken

Technieken voor het eeuwig leven. Met o.m. Marli Huijer en Edwin Gardner.
woensdag 7 mrt, 20.00
wo 7 mrt, 20.00
Grote zaal
Reageer

Ouder worden is eigenlijk alleen maar een verzameling van cellen die het meer en meer begeven. Wanneer ze er allemaal mee ophouden, dan sterf je. Maar als we deze cellen kunnen helpen om 'jong' te blijven, dan hoeven we helemaal niet meer te sterven. Silicon Valley is op dit moment miljarden aan het investeren in de technologie die ons het eeuwige leven verschaft. Welke impact heeft deze ontwikkeling op de maatschappij, het menselijk leven en de planeet? En creëert Silicon Valley met onsterfelijkheid de hemel op aarde of juist een dystopie?

De biotechnologie is via verjongingskuren en DNA-modificaties druk op zoek naar manieren om cellen jong te houden. Niet meer te hoeven sterven komt meer en meer in zicht. Hemels toch? Waar staat de wetenschap nu? Welke impact heeft deze technologie op mensbeeld en maatschappij? En als je een pil zou kunnen nemen die jou het eeuwig leven verschaft in een gezond lichaam, mét de mogelijkheid om eruit te stappen wanneer je wil, zou je die dan nemen?

Wat gaan we doen?

  • Lex Boon vertelt het wonderbaarlijke verhaal van een excentrieke Noor, Trygve Bauge, die zijn opa het eeuwig leven wou verschaffen door hem in te vriezen.
  • We interviewen Tomas Kaan, regisseur VPRO Tegenlicht, over het maakproces van de documentaire.
  • Merien Kunst denkt met ons mee over de consequenties van langer leven en stelt de Heartbit voor, een toekomstig middel om meer levensminuten aan te schaffen.
  • Daarna een interview met verouderingsbioloog Peter Keizer, die nu al onderzoek aan het voeren is om ons leven te verlengen. Hij ontwikkelde de peptide FOXO4-DRI, een eiwit dat het verouderingsproces bij muizen drastisch terugdraait.
  • Mede-oprichter van Monnik Edwin Gardner neemt ons mee in een toekomst met onsterfelijkheid, hoe kan deze eruit zien?
  • We sluiten af met een filosofisch gesprek tussen voormalig denker des vaderlands Marli Huijer en cultureel psychologe Joanna Wojtkowiak over de betekenis van de dood en de impact van onsterfelijkheid op mens en maatschappij.
woensdag 7 mrt, 20.00
Grote zaal
Deze 98 mensen waren aanwezig