Global Trends

De onderwijzer aan de macht

Hoe kun je elke leerling het onderwijs aanbieden dat het beste bij ze past?
woensdag 4 feb 2015, 20.00
wo 4 feb 2015, 20.00
Grote zaal

Er is een emancipatiebeweging op gang aan het komen in het onderwijs. Drie scholen scholen nemen afscheid van oude normen en modellen.

Staatssecretaris Dekker kondigde onlangs aan ideeën te verzamelen om het onderwijs inhoudelijk te verbeteren, waardoor leerlingen beter klaargestoomd worden voor de toekomst. Maar ondertussen is de verandering binnen het onderwijs, in alle opzichten, in volle gang.

Tegenlicht gaat in deze aflevering langs bij een drietal scholen die nu al een alternatief bieden en volgt bevlogen bestuurders, schoolleiders, leraren en betrokken ouders die de ‘vaste waarden’ van het onderwijs ter discussie durven te stellen: die indeling in verschillende klassen en leerniveaus gebaseerd op gestandaardiseerde toetsen, de traditionele afbakening van de verschillende vakken terwijl de natuur en onze hersens dat onderscheid helemaal niet maken, schooltijden die meer verband lijken te houden met de CAO van de leraren dan de ontwikkeling van leerlingen.

Kan dat niet anders? Hoe kun je elke leerling het onderwijs aanbieden dat het beste bij ze past, en welke rol kan technologie daarbij spelen? Tijdens de Meet Up praten we met experts verder, waar de aflevering ophoudt.