Global Trends

De noodzaak van een utopie

Is de tijd inmiddels rijp voor een basisinkomen?
woensdag 26 feb 2014, 20.00
wo 26 feb 2014, 20.00
Grote zaal

Jonge historicus Rutger Bregman pleit in Tegenlicht Lab voor de terugkeer van het utopisch denken.

Rutger Bregman is columnist van de Volkskrant, schrijft boeken die ook bij de jonge generatie populair zijn en ontwikkelt zich tot de nieuwe tv-historicus. Hij is bekend aan het raken als pleitbezorger van weggeefgeld en basisinkomen, waarover hij als redacteur van De Correspondent en ook in VK en in de bundel ‘Het Beste Idee van 2013’ publiceerde. In deze Tegenlicht Meet Up praten we door over het basisinkomen en of de tijd er inmiddels rijp voor is. Met Rutger Bregman en andere gasten.

Al in de jaren zeventig werd serieus overwogen een basisinkomen in te voeren, en het onderwerp keert met regelmaat terug op de agenda. Saar Boerlage is jarenlang een van de grootste propagandisten voor het basisinkomen geweest, zij vertelt ons waar het destijds op stuk liep. Is invoering serieus het overwegen waard? Het proces tot invoering kan heel wat voeten in de aarde hebben. Hierover gaan we in gesprek met Robert van der Veen (hoofddocent Politieke Theorie, UvA).

En welke kanttekeningen zijn er te maken? Robin Fransman (Holland Financial Centre) pleit voor een basisinkomen en Bas Jacobs (Public Finance and Economic Policy, Erasmus Universiteit) is tegen. Zij gaan met elkaar in gesprek en zetten de argumenten op een rij. Aan het eind van de avond hopen we de vraag te beantwoorden: is de tijd inmiddels rijp?