Global Trends

De Nieuwe Protestgeneratie

Wat kunnen we leren van onze scholieren om op te komen voor het klimaat?
maandag 25 feb, 20.00
ma 25 feb, 20.00
IJ Zaal
Reageer

Van Amsterdam tot Brussel tot aan de Verenigde Staten: wereldwijd protesteren duizenden jongeren tegen de klimaatverandering, met als boegbeeld de 15-jarige Greta Thunberg uit Zweden. Generatie Y werd lang neergezet als lui en zonder idealen, maar wat beweegt Generatie Z om wel naar het Malieveld te trekken en op te staan voor effectief klimaatbeleid? Tijdens deze avond bespreken we hoe jongeren invloed (kunnen) uitoefenen op de politiek en wat de rol van scholen is bij klimaatacties. En natuurlijk onderzoeken we wat volwassenen kunnen leren van deze scholieren en het opkomen voor ons klimaat?

Met in dit programma onder anderen

Anuna de Wever
Klimaatactiviste Youth for Climate Belgie
Inez Nuijten
Klimaatactiviste Youth For Climate Nederland
Alina Danii Bijl
Youth activist and member of Women’s March The Netherlands
Roel van Duijn
Oud-politicus en politiek activist als een van de oprichters van Provo en van de Kabouterbeweging.
Emin Kececi
Virtuoze Leerkracht van 2015
Jacqueline van Stekelenburg
Hoogleraar Sociale verandering en conflict, Vrije Universiteit
Maarten Labots
Voorzitter De Jonge Klimaatbeweging
Kauthar Bouchallikht
Voorzitter Groene Moslims, Duurzame Jonge 100, journalist, De Goede Zaak
Dewi Zloch
Campaigner Climate & Energy

Wat staat er op het programma?

  • Allereerst skypen we met Anuna de Wever, hét boegbeeld van de protestbeweging in België. Hoe vergaat het haar na 7 weken actievoeren? Wat leveren de protesten op? En vooral; heeft ze tips voor ons om de Nederlandse beweging en impact te vergroten?
  • Vervolgens spreken we met Inez van Youth for Climate NL. Hoe is de beweging in Nederland opgekomen en waar zijn ze nu mee bezig? Wanneer zijn ze tevreden? En hoe gaan ze om met weerstand van ouders en/of docenten?
  • Virtuoze Leraar Emin Kececi en oud-provo Roel van Duijn zijn daarna aan de beurt om hun visie op de jeugd beweging te delen. Stimuleert Emin de protesteerders in de klas of zet hij ze op afwezig? Ziet Roel verschillen of gelijkenissen met zijn eigen protestervaringen?
  • Samen met socioloog Jacqueline van Stekelenburg, hoogleraar sociale verandering en conflict, reflecteren we op de alsmaar groeiende protestbewegingen van jongeren wereldwijd en gaan we in op de zin en onzin van demonstraties in sociale verandering.
  • Tot slot horen we van andere jongerenbewegingen op welke wijze zij geïnspireerd zijn door de scholieren: we gaan rond de tafel met Khautar Bouchallikht van Groene Moslims, Maarten Labots van de Jonge Klimaatbeweging, Alina Bijl van de Women’s March en Cas van Kleef van Greenpeace.
maandag 25 feb, 20.00
IJ Zaal
Deze 84 mensen waren aanwezig