Creatieve Industrie

De natuur voorbij de taal

Hoe beeld en taal onze waarneming kunnen leiden.
maandag 4 jun, 20.00
ma 4 jun, 20.00
Expo
Reageer

Beeld en taal zijn ons oppermachtige gereedschap. Tegelijk is de denkdwang van onze gebruikshorizon zo sterk dat we in staat zijn om het onmogelijke waar te nemen en het ware niet te zien. Hoe beeld en taal onze waarneming kunnen leiden wordt prachtig blootgelegd in ons beeld van de natuur. Door de planten en dierenwereld op een andere manier te beschrijven en te tonen ga je andere dingen zien.

Botanisch filosoof Norbert Peeters opent onze ogen voor het ingenieuze en intelligente gedrag van planten, voor hun erotiek en hun bedrog, hun beeld en hun taal.

Theoloog en literatuurwetenschapper Jonneke Bekkenkamp wijst op de ambiguïteit van ‘bloementaal’. Wat bloemen, of beelden van bloemen, bij ons oproepen kan evengoed geestverruimend als stereotype bevestigend zijn. Rode rozen, echte liefde?

Natuurhistoricus Hans Mulder vertelt over hoe de verkiezing van een paus leidde tot de vondst van een draak en hoe moeilijk het was om ‘kleine dierkens’ te beschrijven en af te beelden. Hoe kan men het niet-bestaande en het onzichtbare beschrijven en zichtbaar maken

Stuur voor vragen of meer informatie een mailtje naar info@instituutvoorbeeldtaal.nl.

maandag 4 jun, 20.00
Expo
Reserveer
Deze 12 mensen zijn aanwezig