Global Trends
NJR

De Nacht van de VN

Praat mee over de grote uitdagingen van onze tijd.
maandag 21 okt 2019, 18.00
ma 21 okt 2019, 18.00
Grote zaal

Een avond in het teken van de grote internationale uitdagingen van onze tijd. Van wapenhandel tot biodiversiteit en van vrouwenrechten tot conflictonderhandelingen. Met speeches, panels, workshops, een infomarkt en nog veel meer loop jij weg met een nieuwe berg aan inspiratie over het werk wat de VN doet en hoe jij zelf je steentje kan bijdragen.

TIP! Meer weten over sessies of sprekers? Check www.nachtvandevn.nl

WORKSHOPS

Workshop Clingendael
Conflictonderhandelingen
Meetingroom 2de verdieping 18:15-20:00uur

Van conflict naar vrede: hoe gaat dat in zijn werk? In dit rollenspel van Clingendael Academy leer je over de fases van het onderhandelen, voel je de druk van een achterban, reflecteer je op dilemma’s en verbeter je eigen onderhandelingsvaardigheden. De hele zaal gaat zelf aan de slag en brengt de opgedane onderhandeling skills in de praktijk tijdens een simulatie. Na het spelen van dit onderhandelingsspel snap je pas echt de complexiteit van diplomatie!

Let op: er is plaats voor maximaal dertig deelnemers in deze workshop. Wees op tijd bij de Nacht van de VN om een plekje te bemachtigen.


Workshop 1%club
Crowdfunding voor de Sustainable Development Goals
Meetingroom 2de verdieping 20:15-21:15uur

Geloof jij ook dat kleinschalige projecten kunnen bijdragen aan het oplossen van globale problemen? Heb je zelf een goed idee voor de verwezenlijking van de Sustainable Development Goals (SDGs) of wil je een project ondersteunen? Kom dan naar de Workshop Crowdfunding voor de SDG’s. In deze workshop leggen wij je graag uit hoe jij door middel van crowdfunding jouw SDG project kunt testen, starten of laten groeien, kennis kunt aantrekken, ambassadeurs kunt werven en een groter publiek kunt bereiken!

Let op: er is plaats voor maximaal dertig deelnemers in deze workshop. Wees op tijd bij de Nacht van de VN om een plekje te bemachtigen.


Workshop ActionAid
Feminist Leadership
Expo 1ste verdieping 20:15-21:30uur

Become a force for change! Feministisch activisme begint bij een beter begrip van jezelf als activist, van manieren waarop macht werkt wereldwijd en hoe jij feministisch leiderschap wil uitdragen. The personal is political. Tijdens deze participatieve workshop gaan we gezamenlijk aan de slag, kom je erachter waar jouw kracht ligt en welke middelen een feminist leader nodig heeft.

 

Let op: er is plaats voor maximaal 50 deelnemers in deze workshop. Wees op tijd bij de Nacht van de VN om een plekje te bemachtigen.

Workshop Dreaming of Syria
Dabke dansen!
Meetingroom 2de verdieping 21:30- 22:15uur

Globalisering en conflict brengt mensen en culturen in beweging. Deze workshop is een feestje en een culturele ontmoeting, waarbij Arabische tradities, nieuwe gewoontes, culturen stijlen samen komen op de dansvloer en ook jij in beweging komt.

Dabke is een traditionele Arabische volksdans die vooral op bruiloften en feestjes gedanst wordt. Je hebt geen danservaring nodig om mee te doen. Wees wel voorbereid op wat druppels zweet!

18:30-19:30 UUR

KICK-OFF

GROTE ZAAL 2DE VERDIEPING 18:30 – 19:00UUR

De nieuwe BZ jongerenambassadeur Thijmen Roosenboom, neemt ons mee in het verhaal achter de jongerenstrategie van Buitenlandse Zaken. Waarom is het zo belangrijk om overal ter wereld mét jongeren te werken en naar hen te luisteren? Samen met Floor Brands (voorzitter NJR) opent hij de Nacht.

 

VN-JONGERENVERTEGENWOORDIGERSVERKIEZING: DE FINALERONDE
GROTE ZAAL 2DE VERDIEPING 19:00-19:30

De finalisten in de verkiezing van de nieuwe VN-jongerenvertegenwoordiger Mensenrechten en Veiligheid en de nieuwe VN-jongerenvertegenwoordiger Duurzame Ontwikkeling willen jou overtuigen waarom zij de beste kandidaten zijn voor deze topfuncties. Luister naar hun pitches en stem op jouw favoriet!

 

Tip! ben je onder de 30? Laat dan weten wie jouw favo jongerenvertegenwoordiger is!
Breng tot 21:00 uur je stem uit bij een van de (wandelende) stembussen.

WARGAME
EXPO 1ste verdieping 18:30-20:00uur

Als conflicten escaleren is ingrijpen onvermijdelijk. In deze real live simulatie kruip je in de rol van één van de spelers in het Oekraïne conflict en moet je al je strategische skills en politieke vaardigheden inzetten om het er goed vanaf te brengen.

19:45-20:30 UUR

BLOEMEN EN BIJEN. BIODIVERSITEIT OP DE AGENDA.
GROTE ZAAL 2DE VERDIEPING 19:45-20:30uur

Voor 2020 staat een nieuw mondiaal akkoord op de VN agenda, ditmaal over biodiversiteit. Verontrustende onderzoeksrapporten reppen over meer dan een miljoen soorten die met uitsterven bedreigd worden. Die uitdaging staat op gespannen voet met de groeiende voedselvraag wereldwijd. Welke rol speelt Nederland? En welke rol spelen jongeren in het vormgeven van deze nieuwe agenda?

 

OORLOG ALS VERDIENMODEL. OVER WAPENHANDEL EN CONFLICT.
IJZAAL 5DE VERDIEPING 19:45-20:30UUR
Met PAX

Geen oorlog kan worden uitgevochten zonder dat er wapens beschikbaar zijn. Maar waar komen die dan vandaan? In deze sessie duiken we in de wereld van de wapenhandel en zoomen we in op het conflict van Jemen. Zo ontrafelen we de economische belangen en handelsroutes, tot aan de haven van Rotterdam.WERKEN VOOR DE VN
STUDIO 5DE VERDIEPING 19:45-20:30UUR

Wil jij de wereld verbeteren? Droom je van een internationale carrière? Zorg dan dat je deze sessie niet mist! Professionals vertellen over hoe zij zich voor hun werk inzetten voor de duurzame ontwikkelingsdoelen van de VN. Wat doen ze op een ‘gemiddelde’ werkdag, hoe zijn ze op die plek terecht gekomen en wat willen ze bereiken? Stel al je vragen!

20:45-21:30 UUR

DE NIEUWE WERELDORDE
GROTE ZAAL 2DE VERDIEPING 20:45-21:30UUR
Met Buitenlandse Zaken

Conservatieve samenwerkingen zorgen ervoor dat we in de internationale politiek steeds vaker bezig zijn met tegengaan van achteruitgang. Rusland, Iran en Saoedi-Arabië spannen samen tegen vrouwenrechten, andere landen dreigen zich terug te trekken uit ‘t klimaatakkoord. Dit terwijl de grote uitdagingen van deze tijd om juist om vooruitgang en actie vragen. Hoe liggen de verhoudingen in internationale onderhandelingen? En hoe stelt Nederland zich op binnen dit veranderende wereldtoneel?

What’s going on in the Amazone?
IJZAAL 5DE VERDIEPING 20:45-21:30UUR
With Oxfam Novib

Shocking footage of wildfires raging in the Amazon went viral this summer. Environmentalists and indigenous people are fighting for their lands. All over the world young people are mobilizing and taking the streets to demand climate justice. So what exactly is going on in rainforests? What does it have to do with us, and maybe most important: what can we do about it?

Een diplomatenleven. Interview met Marriët Schuurman.
STUDIO 5DE VERDIEPING
20:45-21:15UUR

Deze diplomate pur sang reist de hele wereld over en heeft op posten van Moskou tot aan Soedan gezeten. Luisteren naar haar verhalen over van de nadagen van Boris Jeltsin, de NAVO, de VN Veiligheidsraad en gesprekken met dictatoriale regimes. En hoor alles over haar persoonlijke motivatie, haar eigen ervaringen en de avonturen van het diplomatenleven.

21:30-22:30 UUR

100% SLAAFVRIJ. Het verhaal achter Tony’s Chocolonely.
GROTE ZAAL 2DE VERDIEPING 20:45-21:30UUR

Waarom zijn problemen rondom de chocolade industrie zo hardnekkig? Waarom is moderne slavernij nog steeds zo’n enorm groot probleem? Hoe kun je met een bedrijf het verschil maken, en welke uitdagingen liggen er dan? Hoor het verhaal achter de nog-steeds-niet-100% slaafvrije chocoladereep.

VERZET IN HET CENTRUM VAN DE MACHT. Interview met Clarice Gargard.
STUDIO 5DE VERDIEPING 21:30-22:00UUR

De stem van gewone mensen is vaak ondervertegenwoordigd binnen machtige en invloedrijke politieke instituties zoals de Verenigde Naties. Hoe is het om als buitenstaander een kijkje achter de schermen te krijgen en ineens achter het spreekgestoelte te staan? Journalist Clarice Gargard is in haar rol als VN vrouwenvertegenwoordiger vastbesloten om zich uit te spreken over alle misstanden die ze tegenkomt.

WAR IS OVER IF YOU WANT IT? On SDG16 and the future of the UN.
EXPO 1DE VERDIEPING
21:30-22:15UUR
In collaboration with Nederlandse Vereniging voor de Verenigde Naties.

It’s often called the most ambitious of all UN sustainable development goals: number 16 on peace, justice and strong institutions. What are our biggest challenges on this goal at the moment? We’ll discuss the shrinking of space for activists and journalists, peace missions, transitional justice, the importance of gender and youth and more. What is currently most urgently needed, and what role is there for the UN to play? 

 

Doorlopend

Internationale markt

Struin rond over de internationale markt, maak kennis met het werk van internationale organisaties en leer meer over wat jij kunt doen om bij te dragen!

PEOPLE. Interactive installation by Jonat Deelstra

What does it mean to leave your country of origin? What if you’re forced because of life threatening dangers? What strings are still attached to your home, and how many will keep intact when you leave?

Artist Jonat Deelstra builds his installation people from everyday objects and found stuff. He will draw and paint during the Night of the UN, and he invites all of us to join him. To listen to stories from people who came from other places, and to create new human connections.

VAN TWEE KANTEN: GENDERONGELIJKHEID
Met WO=MEN

Sustainable Development Goal nummer 5 gaat over gendergelijkheid. Dit is wereldwijd, waaronder hier in Nederland, nog een grote uitdaging. Wist je dat Nederlandse vrouwen anderhalf keer zoveel zorgtaken op zich nemen als mannen? Dat Nederlandse mannen maar 5 dagen vaderschapsverlof krijgen? En dat Nederlandse vrouwen Europees kampioen deeltijdwerken zijn? Bovendien is 50% van de Nederlandse vrouwen niet financieel zelfstandig.

WALL OF IMPACT
Wat wil jij meegeven aan ons? Welke input heb jij voor onze wereldleiders? En met welk idee wil jij zelf aan de slag? Dit is dé plek waar je niet komt om te luisteren, maar waar het om jouw ideeën draait!

NACHTHAP
Honger gekregen van alle nieuwe kennis en ideeën? Voor 10 euro haal je een curry bij het café op de begane grond.

Laat ons weten hoe je de Nacht vond! Vul je de feedback kaart nog even in? Bedankt!

maandag 21 okt 2019, 18.00
Grote zaal
Deze 126 mensen waren aanwezig