Creatieve Industrie

De Migrant

Hoe gaan we om met dieren in onze stad? Een multimediale vertelling over een stadsvogel op de vlucht.
vrijdag 23 feb 2018, 20.00
vr 23 feb 2018, 20.00
Studio
Reageer

Een kleine zwarte vogel met gele pootjes, een onstuimig kuifje en een scherp keelgeluid; iedereen in Singapore kent Javan Mynah. En velen haten hem. Visual artist Anaïs López volgde de vogel lange tijd en combineert audio, video, tekst en fotografie om zijn reis te illustreren. Zo laat 'De Migrant' een opmerkelijk levensverhaal van een vogel zien, dat linkt aan grotere stedelijke thema’s zoals de moeizame relatie tussen mens en dier, de gevolgen van snelle stedelijke ontwikkeling en de positie van de ongewenste vreemdeling in de stad. We gaan in gesprek met Anaïs Lopez en experts over de vraag: hoe maakbaar is onze stad eigenlijk?

Het verhaal

In een hotelkamer in Singapore maakt fotografe Anaïs López in 2012 voor het eerst kennis met de Javan Mynah, een kleine zwarte vogel met gele pootjes, een prominente kuif en een scherpe stem. Hij maakt haar wakker vanachter het raam en blijft maar krijsen. Ze raakt gefascineerd door deze vogel en gaat op onderzoek uit.

In ‘De Migrant’ vertelt Anaïs López het roerige levensverhaal van Mynah. De vogel, een spreeuwsoort, komt oorspronkelijk uit Java (Indonesië) en wordt aan het begin van de twintigste eeuw naar Singapore gebracht als gewild exotisch pronkdier. Vandaag de dag wordt de gevederde vriend verguisd, verbannen en zelfs vermoord. De Mynah heeft namelijk de unieke eigenschap geluiden na te bootsen. In de jaren vijftig verandert Singapore in rap tempo van een rubberplantage in een metropool. In een poging alle herrie van de grote stad te overstemmen, verandert de mooie zangstem van de Mynah in schril gekrijs. Dat past niet in het beeld dat mensen hebben van Singapore als de perfecte stad. Sterker nog, ‘The Straits Times’, de nationale krant van Singapore, noemt de Mynah ‘the new terrorist’. En daarom wordt het vogeltje nu door iedereen vervolgd.

Het boek

Het boek vertelt in fotografie-en stripvorm Anaïs López’ avontuur in Singapore en haar fascinatie voor de Mynah. De Singaporese illustrator & cartoonist Sonny Liew tekent de gesprekken tussen Anaïs López en de Mynah. Liew tekent Singapore en de dieren van deze stad al jaren en weet als geen ander de sfeer vast te leggen.

Van het boek worden slechts 3 exemplaren gedrukt, in een monumentaal formaat (A3). Het boek is geen gebruiksvoorwerp, maar een kunstobject. Het boek wordt vormgegeven door veelvuldig bekroond grafisch ontwerper Teun van der Heijden.

vrijdag 23 feb 2018, 20.00
Studio
Deze 116 mensen waren aanwezig