De Stad
Week van de Eenzaamheid

De menselijke maat

Hoe draagt de inrichting van de fysieke stad bij aan de strijd tegen eenzaamheid?
dinsdag 2 okt 2018, 20.00
di 2 okt 2018, 20.00
Studio

300.000 Amsterdammers voelen zich geregeld eenzaam en 80.000 kampen zelfs met ernstige eenzaamheid. Toch is het bij het ontwerpen van de gebouwde omgeving niet altijd vanzelfsprekend om eenzaamheid tegen te gaan. Maar welke ontwerpkenmerken in bijvoorbeeld de architectuur of de openbare ruimte kunnen eenzaamheid versterken? Wat zijn de ruimtelijke consequenties van beleid gericht op het terugdringen van de eenzaamheid in de stad? We bespreken met wetenschappers, beleidsmakers, ontwerpers en andere betrokkenen hoe we rekening kunnen houden met eenzaamheid in de ontwikkeling van de gebouwde omgeving.

  • Oud-wethouder Eric van der Burg is sinds kort Eenzaamheidsambassadeur. Hij zal de komende tijd het land doorreizen om alle kennis en kunde die al is ontwikkeld bij gemeenten en organisaties op te halen en te gebruiken in de landelijke strijd tegen eenzaamheid. Wat geven we Eric vanavond mee?
  • Naast functionaliteit en veiligheid is ook plezier belangrijk voor ons welzijn. Waar worden mensen blij van? Anne Annink leidt het onderzoek ‘Een leven lang plezierig wonen’ en probeert samen met ouderen, ontwerpers en architecten het ‘woonplezier’ van ouderen te vergroten. Wat kunnen we leren van haar innovatieve onderzoek(sproces)?
  • Iris Bakker onderzoekt al jaren hoe de fysieke omgeving de mens beïnvloedt. Ze promoveerde op dit onderwerp en ontwikkelde een effectieve tool waarmee zij architecten kan adviseren bij het bereiken van de gewenste belevingskwaliteit. Hoe werkt dit precies?
  • Hoe gaan gebiedsontwikkelaars eigenlijk om met eenzaamheid? Eveline Keizer is ontwikkelingsmanager bij BPD en vertelt haar ervaringen.
  • De stoep is waar een prettige en gezonde stad begint. Maar die ontstaat niet zomaar. Naar aanleiding van het boek ‘De Stoep‘ gaan we met auteur Eric van Ulden in op de rol van de omgeving. Waarom is die stoep nou zo belangrijk?
  • Vanaf de stoep stappen we het gebouw in, en bespreken de invloed van architectuur op sociale interactie in woongebouwen. Harmen van de Wal – architect en auteur van ‘Het Privacyscript’ – legt uit hoe ruimtes als facilitator van interactie kunnen worden vormgegeven.
dinsdag 2 okt 2018, 20.00
Studio
Deze 50 mensen waren aanwezig