Global Trends

Mens in de machine

Kunstmatige intelligentie wordt steeds slimmer. Hoe behouden we de controle?
dinsdag 23 okt 2018, 20.00
di 23 okt 2018, 20.00
Grote zaal
Reageer

Kunstmatige intelligentie (AI) gaat een overdonderende impact hebben op alle facetten van ons leven. Yuval Noah Harari stelt zelfs dat deze technologie een 'overbodige klasse' gaat maken, mensen zonder economisch nut. Wat gaat de impact zijn van superintelligente AI op mens en maatschappij? Hoe behouden we de controle? Critici wijzen ook op de beperkingen: AI is bovenmenselijk sterk in analyse, maar is heel zwak in motoriek en het begrijpen van sociale context. AI-ontwerpers proberen op dit moment dan ook robots te maken die leren van ons sociaal gedrag en hun analytisch vermogen inzetten om mensen te helpen waar nodig. AI gaat dus niet noodzakelijk banen overnemen, maar eerder onze manier van werken veranderen. Hoe ziet de maatschappij eruit wanneer mens en machine in harmonie samenleven?

Mens en machine komen steeds dichter bij elkaar. We proberen AI zo te ontwikkelen dat ze menselijke, sociale situaties begrijpen en mensen leren te werken met AI om beter hun doelen te bereiken. Maar hoe ziet onze toekomst eruit met superintelligente, sociale robots? Gaan ze alles overnemen of vinden we een samenlevingsvorm waar mens en machine in symbiose samenwerken? Hoe ziet die er dan uit?

 Wat gaan we doen?

  • We openen de avond met een inleidend interview met regisseur Daan Veldhuizen, over de documentaire zijn fascinatie voor AI.
  • Vervolgens een dubbelgesprek met hoogleraren AI Theo Gevers en Cees Snoek, over de ontwikkeling van AI, de impact van superintelligentie en de manieren hoe deze technologie onze maatschappij drastisch gaat veranderen.
  • Daarna een gesprek met hoogleraar mediapsychologie Elly Konijn en hoogleraar robotica Stefano Stramigioli over de interactie van mens en robot, hoe menselijk we robots gaan kunnen maken en op welke manier we een symbiose van mens en machine gaan vormgeven.
  • Afsluitend een gesprek met digitaal socioloog Marleen Huysman en hoogleraar robotica Stefano Stramigioli over de impact van robotica op de arbeidsmarkt, hoe we ongelijkheid kunnen voorkomen en de politieke strategie om AI in te passen in de samenleving. Moeten we een belasting heffen op robotica? Maakt AI basisinkomen mogelijk?

Hoogleraar Elly Konijn heeft meegeholpen aan Alice, een robot die we kunnen gebruiken in de zorg om eenzaamheid onder ouderen aan te pakken en hulp te bieden bij dementie. De zorgrobot helpt bij het aanhouden van een routine, wat de ouderen versterkt in hun dagelijkse activiteiten. Ook hoogleraar robotica Stefano Stramigioli duidt aan dat in de zorgsector de toepassingen van robots legio zijn, denk bijvoorbeeld aan emotionele hulp bij kinderen met autisme of robots gestuurd door mensen die een vaste hand bieden bij operaties. Een eerste glimp van onze toekomst met robots?

dinsdag 23 okt 2018, 20.00
Grote zaal
Deze 207 mensen waren aanwezig