© Stuart Monk / Shutterstock.com
We zitten in Nederland met z’n allen op een enorme berg geld. Meer dan 2000 miljard euro aan spaargeld, pensioenen en beleggingen. Dat duizelingwekkende kapitaal kan meehelpen de samenleving in een duurzame richting te duwen. Maar gebeurt dat ook? Laten grote financiële instellingen zich niet veel te veel leiden door conservatisme, angst en de korte termijn? En de burgers? Zijn die met hun potten geld niet veel machtiger dan ze denken?
Met onder anderen
Het duurzaamheidsbeleid van de ASN Bank wordt al jaren hoog aangeslagen door de Eerlijke Bankwijzer. De ASN Bank sprak als eerste financiële instelling ter wereld de ambitie uit om in 2030 klimaatneutraal te zijn. Piet Sprengers moet als hoofd duurzaamheid die ambitie vorm geven.
Als lector ‘Sustainable Finance and Accounting’ onderzoekt Marleen Janssen Groesbeek hoe we de weerbaarheid van de financiële sector en haar spelers kunnen vergroten. Volgens haar kan dat alleen met inachtneming van de grenzen van onze planeet en haar bewoners. Duurzaam dus.
Giuseppe van der Helm was tot voor kort directeur van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling. Van der Helm heeft met volharding het kapitaal van banken, verzekeraars en pensioenfondsen altijd een meer duurzame kant op willen duwen. En tijdens aandeelhoudersvergaderingen sprak hij grote bedrijven graag aan op hun duurzaamheidsbeleid.
Foto © Stuart Monk / Shutterstock.com