Global Trends

De macht aan de stad

Betekent dit meer autonomie voor burgemeesters of krijgen ook de stedelingen zelf meer invloed?
woensdag 1 okt 2014, 20.00
wo 1 okt 2014, 20.00
Grote zaal
Reageer

Wordt het tijd om steden meer macht te geven? VPRO Tegenlicht verkent de groeiende macht en innovatieve kracht van de stad in Eindhoven, Seattle en Hamburg.

Waar onze nationale regeringen steeds minder voor elkaar krijgen – omdat ze log zijn en klem zitten in soevereiniteit en partij-ideologie – worden veel problemen (op gebied van bijv. klimaatverandering, ongelijkheid, werkloosheid en criminaliteit) op stedelijk niveau wél steeds vaker en makkelijker opgelost. Burgemeesters nemen het heft in eigen hand en proberen hun stad – buiten de landelijke politiek om – leefbaarder en wendbaarder te maken. En onafhankelijk.

Wie zijn deze vernieuwende, proactieve en pragmatische burgemeesters? Zouden ze niet liever partijloos zijn? En van hun stad een stadstaat maken? Maar wat betekent dat voor de natie-staat? En voor een democratie in crisis? Tegenlicht verkent de groeiende macht en innovatieve kracht van de stad.

De macht verschuift steeds meer naar steden. Maar betekent een groeiende macht van de stad vooral meer autonomie voor burgemeesters en stadsbestuurders? Of krijgen ook burgers zelf meer invloed en slagkracht? Zij vormen immers de creatieve gemeenschap die veel steden maakt tot een broedplaats van innovatieve ideeën. Tijdens de Meet Up praten we over deze onderwerpen door met Niesco Dubbelboer (Agora Europa), Femke Haccoû (Mayors Challenge), Sofie Smeets (correspondent bij 100×100) en Sjors de Vries (RUIMTEVOLK). En er is een echte burgemeester aanwezig: Ryan Palmen zorgt in zijn gemeente (Hilvarenbeek) voor meer overheidsparticipatie en ziet de rol van de burgemeester niet alleen in steden maar ook daarbuiten veranderen. En uiteraard is regisseur Kasper Verkaik aanwezig.