Global Trends

De Avond van de Onderzoeksjournalistiek

Uitreiking van de prijs De Loep 2017 voor de beste onderzoeksjournalist van het jaar
vrijdag 6 apr 2018, 20.00
vr 6 apr 2018, 20.00
Grote zaal

Wie maakten in 2017 de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen? Tijdens de Avond van de Onderzoeksjournalistiek reiken we De Loep 2017 uit aan de journalisten die zich vorig jaar hebben onderscheiden met opmerkelijke publicaties, uitzendingen en digitale dossiers. Wie gaan naar huis met de beeldjes, de geldbedragen en de eer? Kom naar Pakhuis de Zwijger in Amsterdam en maak het live mee.

LIVESTREAM TERUGKIJKEN

https://www.youtube.com/watch?v=qjmNQygVUKk

Liefst 122 onderzoeksjournalisten hebben werk ingezonden, waarmee zij een prijs hopen te winnen in één van de categorieën van De Loep 2017: Opsporend onderzoek, Controlerend onderzoek en Signalerend onderzoek.  

De Avond van de Onderzoeksjournalistiek wordt afgetrapt door Drew Sullivan, hoofdredacteur en mede-oprichter van OCCRP, het Organized Crime and Corruption Reporting Project. Het thema van zijn Keynote is re-inventing investigative journalism. OCCRP krijgt de prestigieuze IRE Medal, “the highest honor IRE can bestow for investigative reporting.”

Na Sullivans keynote reiken we de prijzen uit, te beginnen met de Aanmoedigingsprijs voor talenten tot en met 30 jaar.

Aanmoedigingsprijs

  • Jesse Frederik, voor Het absurde Nederlandse boetebeleid (De Correspondent)
  •  Richard Kirimba en Elien Spillebeen, voor Beni Files (Canvas, Vranckx op Zaterdag en webdocumentaire)
  • Femke van Garderen en Sara VandeKerckhove, voor Het Grote Psychiatrierapport (De Morgen)

Opsporende Onderzoeksjournalistiek

Controlerende Onderzoeksjournalistiek

Signalerende Onderzoeksjournalistiek

Ook wordt deze avond het VVOJ Jaarboek Onderzoeksjournalistiek 2017 gepresenteerd, met een staalkaart van de mooiste en leerzaamste onderzoeksjournalistiek uit Nederland en Vlaanderen. Verhalen die misstanden blootleggen en tot politieke debatten leiden. Onderzoek dat opvalt door een slimme en creatieve aanpak, en door bewonderenswaardige vasthoudendheid.

Hoe gingen de journalisten te werk? Waar liepen ze tegenaan en wat hield hen gaande? Het Jaarboek biedt inspiratie en collegiaal advies voor journalisten die grote of kleine tegels willen lichten. 

vrijdag 6 apr 2018, 20.00
Grote zaal
Deze 174 mensen waren aanwezig