De Stad
Global Trends

De lijst van 2017

Wie is de meest duurzame ondernemer, CEO, wetenschapper, politicus, architect of activist van 2017?
dinsdag 10 okt 2017, 20.00
di 10 okt 2017, 20.00
Grote zaal
Reageer

Trouw publiceert jaarlijks de Duurzame Top 100: een prestigieuze ranglijst met de 100 meest invloedrijke Nederlanders op het gebied van duurzaamheid en natuur. Op de Dag van De Duurzaamheid presenteren we deze Duurzame 100 met inspirerende verhalen en interviews. Met als hoogtepunt de bekendmaking van de aanvoerder van de lijst.

In hoeverre is duurzaamheid een ding van de elite? Hoe krijgen we het voor elkaar dat iedereen meedoet bij het realiseren van een duurzamere samenleving? Dit zijn vragen die we samen met gasten én publiek willen beantwoorden.

Meer over het programma:

 • Prinses Irene van Lippe-Biesterfeld, oprichtster van NatuurCollege, zet zich in voor het herstel van de relatie tussen mens en natuur. Zij leidt de avond in.
 • Het creatieve duo BreukersGodrie ontwikkelt samen nieuwe visioenen voor de toekomst. Zij presenteren hun project De Ark van het Nieuwste Verbond, waarmee zij dit jaar de internationale Post-Fossil City wedstrijd wonnen.
 • Kees Moeliker, beter bekend als ‘the duck guy’ en Jelle Reumer, bekend van de rubriek  ‘Jelle’s Weekdier’, vertellen ons over de wonderlijke wereld van stadsnatuur. 
 • Juryvoorzitter Marleen Janssen Groesbeek maakt de 25 finalisten van de Trouw Duurzame 100 bekend en reikt de prijs uit aan de nummer 1 van 2017.
 • De awards voor Groentje en Lokaal worden door Cees van der Laan, hoofdredacteur van Trouw, uitgereikt aan respectievelijk hét jonge duurzame talent en dé duurzame doener die zich inzet op lokaal niveau.
 • Willem Ferwerda, nummer 1 van de Trouw Duurzame 100 van het jaar 2016, spreekt een persoonlijke boodschap aan de kersverse aanvoerder van de lijst van 2017 uitspreken.
 • Met uiteenlopende gasten bespreken we de staat van duurzaamheid in ons land tijdens het tafelgesprek. In hoeverre neemt het nieuw te vormen kabinet thema’s als klimaat en de energietransitie serieus? En hoe krijgen we iedereen mee in het streven naar duurzaamheid?

Top 25 van 2016

Meer over de tafelgasten:

 • Duurzaamheidsadviseur Jan-Paul van Soest duidt de huidige kabinetsformatie en het nieuwe regeerakkoord.
 • Mohamed Hacene werkt bij het Rotterdams Milieucentrum en leidt elk jaar tientallen Rotterdammers met een migratie-achtergrond op als milieucoach.
 • Vincent Bijlo stelt als columnist wekelijks actuele vraagstukken op het gebied van duurzaamheid aan de kaak.
 • Klimaatzuster Anne-Marie Pronk weet ons alles te vertellen over duurzame gedragsverandering. Zij benadrukt: “Wereldwijd hebben burgers 50% van de uitstoot van broeikasgassen zelf in de hand!”
 • En voor de 28-jarige Vera Bachrach is geen uitdaging te groot: ze is installateur van zonnepanelen bij de Zonnefabriek, mede-oprichter van de Tostifabriek en maakt met Coco Conserven eten uit blik weer hip.
dinsdag 10 okt 2017, 20.00
Grote zaal
Deze 303 mensen waren aanwezig