Global Trends
NTR Midden-Oosten

De last van het verleden

Een avond over de geschiedenis, cultuur en conflicten van het Midden-Oosten.
dinsdag 12 jun 2018, 20.00
di 12 jun 2018, 20.00
Grote zaal

Het Midden-Oosten kent twee kanten. Ten eerste is het een regio met een eeuwenoude geschiedenis, rijk aan een grote diversiteit qua cultuur en levensbeschouwingen. Daarnaast is het ook een regio getekend door conflicten in het verleden en het heden. Door deze complexiteit bereikt het nieuws over het Midden-Oosten ons gefragmenteerd. Hoe krijgen we een beter begrip over het Midden-Oosten? Hoe zien we de last van het verleden terug in het Midden-Oosten vandaag? En op welke manier brengen toekomstbouwers een hoopvol geluid? Tijdens deze avond nemen we een kijk in de geschiedenis, cultuur en conflicten van het Midden-Oosten en onderzoeken we hoe de diversiteit van het Midden-Oosten beter in beeld te brengen.

De interactieve webdoc Focus Midden-Oosten bundelt zowel actualiteit, achtergrondgeschiedenis, conflict en alledaagse werkelijkheid om zo een getrouw beeld te geven van het Midden-Oosten. Unieke verhalen van toekomstbouwers tonen de weerbarstigheid en de vooruitgang van de regio:

Wat gaan we doen?

  • Mediadirecteur van de NTR Willemijn Francissen verzorgt de opening van de avond.
  • Karin van den Born presenteert “Hoop en Wanhoop in het Midden-Oosten”, de 4-delige televisieserie die gelanceerd wordt op 18 juli.
  • Met Laila al-Zwaini en Hans Jaap Melissen onderzoeken we de vraag  op welke manier de geschiedenis in het Midden-Oosten werkt als een last voor de huidige stabiliteit van de regio. Wat was de invloed van het koloniale Sykes-Picot verdrag, de Arabische lente, de val van Saddam Hoessein en het verslaan van IS? Hoe bouwen mensen uit de regio desondanks hun leven toch op?
  • Meltem Halaceli vertelt hoopvolle verhalen over het Midden-Oosten die tegen de negatieve berichtgeving van de mainstream media ingaan.
  • Vervolgens bespreken we met Roozbeh Kaboly en Hassnae Bouazza hoe we de gefragmenteerde aard van de berichtgeving over het Midden-Oosten kunnen aanpakken. Ook belichten we hoe je ook ruimte kan bieden aan hoopvolle geluiden, komend uit de lokale bevolking.
  • We sluiten de avond af met de feestelijke lancering van de interactieve webdoc: “Focus Midden-Oosten”, gepresenteerd door Madelon Stokman en Ingrid Walschots: Een bijzonder online project om het Midden-Oosten beter te leren kennen. Je kan een virtuele reis maken door de regio waarbij zowel het verleden, heden en de toekomst in kaart gebracht worden – om zo een meer coherent beeld van het Midden Oosten te krijgen.
  • Na zonsondergang, om 22.03 uur, is er een iftar voor alle bezoekers van de avond.

Roozbeh Kaboly

Roozbeh is een verslaggever die naast het conflict ook de unieke, persoonlijke verhalen in beeld wil brengen. Hij is vooral bekend door het maken van de documentaire ‘Dance or Die’ waar de Syriër Ahmad danst tegen de oorlog in de ruïnes van Damascus. Nu danst Ahmad in het Nationaal Ballet van Nederland.

Hans Jaap Melissen

Als ervaren oorlogsverslaggever heeft Hans Jaap Melissen de laatste 7 jaar vooral doorgebracht in Libië, Irak en Syrië. Hij was o.a. bij de val van Raqqa en de slag om Mosul.

https://www.youtube.com/watch?v=F0ou4jri8Kg

dinsdag 12 jun 2018, 20.00
Grote zaal
Deze 124 mensen waren aanwezig