De Stad
Zelfbouwavond

De laatste kavelcamping

Een avond naar aanleiding van de radiodocu 'Zes weken modder'. En hoe staat het nu, vier jaar na de laatste kavelcamping, met de zelfbouw in de stad?
donderdag 18 apr 2019, 20.00
do 18 apr 2019, 20.00
Studio

In september 2015 stonden ruim honderd burgers met hun tent of caravan wekenlang in de modder op een braakliggend terrein in Amsterdam-Noord. Ze hoopten zo een kavel te bemachtigen waarop ze hun droomhuis konden realiseren. Jan Maarten Deurvorst maakte een radiodocumentaire over dit fenomeen dat symbool stond voor de zelfbouwhausse in Amsterdam. Hij legt bij ons uit waarom de camping hem zo intrigeerde. In dit programma ook voormalig 'gasten' van de kavelcamping, ze vertellen onder andere over het zelfbouwproces dat na zes weken modder volgde. Daarnaast kijken we naar de huidige stand van zaken rond de zelfbouw in Amsterdam.

We beginnen de avond met radiomaker Jan Maarten Deurvorst. Hij maakte eerder onder andere een radiodocumentaire over voormalig kraakpand De Conrad in Amsterdam-Oost. Bij ons vertelt Deurvorst waarom hij in de kavelcamping het perfecte onderwerp voor een radiodocumentaire zag.

Ver voordat de kavelcamping tot een fenomeen zou uitgroeien, zette Bart Verschoor zijn tent al op naast het zelfbouwloket van de gemeente Amsterdam. Het leverde deze pionier in 2013 een kavel in Noord op. Hij neemt ons mee naar de tijd waarin er voor zelfbouwers nog kansen te over waren.

Jansje Klazinga, Stefan van der Kar en Oscar Vos stonden in september 2015 bijna de volle zes weken op de kavelcamping. Het leverde hen een mooi stuk grond op. De drie zelfbouwers blikken terug op hun tijd op de camping en vertellen over het bouwproces dat daarna volgde. Waar liepen ze bij het bouwen van hun eigen huis allemaal tegenaan? Wat is het uiteindelijke resultaat? Hebben ze nog tips voor mensen met zelfbouwambities?

Angelique Bor, hoofd van het Team Zelfbouw van de gemeente Amsterdam, zal vertellen hoe het momenteel met de zelfbouw in Amsterdam gaat. Klopt het, nu de bouwgrond steeds schaarser wordt, dat er steeds minder mogelijkheden voor zelfbouwers zijn? En welk stuk stad moeten de zelfbouwers van de toekomst in de gaten houden?

Planoloog Jacqueline Tellinga ziet het aandeel zelfbouw in Nederland, sinds het einde van de crisis, verdampen. Hoe kan dat? Is dit erg? Tellinga was verantwoordelijk voor de totstandkoming de grootste zelfbouwwijk van Nederland: het Homeruskwartier in Almere.

donderdag 18 apr 2019, 20.00
Studio
Deze 26 mensen waren aanwezig