Global Trends

De kracht van water

Zijn we bereid om ons gedrag ten aanzien van het watergebruik te veranderen?
woensdag 26 mrt 2014, 20.00
wo 26 mrt 2014, 20.00
Grote zaal

Water als basisingrediënt voor het huishouden van de toekomst.

50 jaar geleden bedacht de Amsterdamse arts Samuel Sarphati om menselijke uitwerpselen op te vangen en buiten de stad dienst te laten doen als mest voor de boeren. Een revolutionaire gedachte en dé oplossing tegen ziektes in de stad. Tegenwoordig hebben we een riool en komt er altijd schoon water uit de kraan. Doodnormaal en spotgoedkoop. Althans, tot nu. Want de waardevolle grondstoffen uit onze uitwerpselen gaan verloren. Fosfaat, een van die stoffen, zal naar verwachting over zo’n dertig jaar opraken.

Langzaam ontstaan er nu overal hi-tech én low-tech initiatieven om zelf afvalwater op te vangen, de mest te gebruiken, het water te zuiveren en te hergebruiken. Het oude plan van Sarphati lijkt nieuw leven ingeblazen, maar dan met de technologie van nu. Tegenlicht gaat over het huishouden van de toekomst. Wat kunnen we zelf doen? Zijn we bereid om ons gedrag ten aanzien van het watergebruik te veranderen? En zal de rol van de overheid daarbij veranderen?

We praten met: Alexander Oey (regisseur), Kees van Leeuwen (KWR Water), Renze van Houten (De Grondstoffenfabriek), Peter Weesendorp (directeur Afvalwater en Drinkwater, Waternet) en Tracy Metz (journalist en auteur over urban issues) door over dit onderwerp.