Creatieve Industrie

De keten van circulaire bouw

Hoe maken we alle mooie ambities voor herstelbare, herbruikbare en regeneratieve architectuur werkelijkheid? En welke ketenaanpak is hiervoor nodig?
maandag 13 jan, 20.00
ma 13 jan, 20.00
Grote zaal

Een wereld waarin alles is ontworpen om te hergebruiken, demonteren of herstellen; het binnen handbereik, maar nog lang geen realiteit. De noodzaak voor circulaire architectuur groeit - denk aan sloop als ontwerpopgave bij nieuwbouw en het materiaalpaspoort -, maar hoe brengen we alle innovatieve en duurzame ideeën in de praktijk? Tijdens deze editie vertellen koplopers uit de bouwketen over de uitdagingen én oplossingen binnen circulaire architectuur en gaan we dieper in op alle mogelijkheden. Ketenaanpak is cruciaal voor deze vooruitgang. Wat hebben alle partners van elkaar nodig en waarom?

Met bijdragen van:

  • Hans Hammink (Architecten Cie) vertelt over een circulaire fietsenstalling in Eindhoven, samen met opdrachtgevers Prorail, gemeente Eindhoven en NS. Het idee is om gebruikte materialen te vinden bij deze opdrachtgevers zelf en het inkoopbeleid van Prorail geschikt te maken voor circulair aanbesteden.
  • Marc Koehler deelt het initiatief OpenBuilding.co, een groep van Nederlandse architecten en ingenieurs die zijn toegewijd aan het radicaal veranderen van de bouwsector en de gebouwde omgeving om een duurzame manier van leven te realiseren.
  • Menno Rubbens (cepezed) over het in Delft ontwikkelde Bouwdeel D(emontabel), een kantoorgebouw dat geheel demontabel is opgetrokken uit een geprefabriceerde staalconstructie en eveneens geprefabriceerde houten vloeren van LVL-elementen. Alle toegepaste materialen zijn gemakkelijk te scheiden en goed herbruikbaar of te recyclen.
  • Cases en Q&A door  Cécile van Oppen (Copper8) en Arend van de Beek (Lagemaat) die beide dagelijks het circulaire denken verder de keten in brengen vanuit hun praktijk.
  • Onno Dwars (Ballast Nedam Development), Esther Stevelink (GAAGA) en Saman Mohammaddi (RE:BORN) gaan in gesprek over de financieringskant van de keten. Wat is de rol van aannemers, beleggers en ontwikkelaars in dit geheel? Hoe kan je circulaire projecten verantwoord financieren? En welke nieuwe uitdagingen levert dit op?
maandag 13 jan, 20.00
Grote zaal
Deze 349 mensen waren aanwezig