Global Trends
Van Vlieg in het Oog tot Hoogvlieger

De IDleaks Awards

Prijsuitreiking en debat voor meest en minst stereotyperende campagnefilmpjes over ontwikkelingssamenwerking - wie gaat huis met de Hoogvlieger?
maandag 29 jun 2015, 20.00
ma 29 jun 2015, 20.00
Grote zaal
Reageer

Deze avondvullende show is in het leven geroepen om het publiek te betrekken bij het debat over communicatie over ontwikkelingssamenwerking, ontwikkelingslanden en hun inwoners. Welke beelden doen recht aan de werkelijkheid en welke beelden geven juist een stereotype en eenzijdig beeld van ontwikkelingslanden? Oftewel: wie verdient de Hoogvlieger en wie moet beloond worden met de Vlieg in het Oog Award?

Je hebt ze vast en zeker gezien op televisie of in de krant: het bolle hongerbuikje, meelijwekkende blikken van weeskinderen en natuurlijk de vlieg in het oog. Beelden over ontwikkelingssamenwerking die een ongenuanceerd en eenzijdig verhaal vertellen. De lokale bevolking wordt afgebeeld als zielige slachtoffers die afhankelijk zijn van hulp uit het Westen. Zonder drama geen donatie. IDleaks zet zich in voor eerlijke en genuanceerde beelden over ontwikkelingssamenwerking.

Programma IDleaks Awards

Introductie

Door Siri Lijfering.

Gesproken column
Paneldiscussie

Met o.a. Maite Vermeulen, Babah Tarawally en Johannes von Engelhardt.

Uitreiking Vlieg in het Oog Award
Pitches: hoe moet het dan?

Met o.a. Volunteer Correct, Common Cause, Refugee Republic en het Liliane Fonds over de IDleaks Quickscan.

Uitreiking Hoogvlieger Award

Hoe werkt het? Bekijk de genomineerde filmpjes op idleaks.nl/awards en stem op de Hoogvlieger en de Vlieg in ’t Oog. Dit kan tot 26 juni en leidt tot de publieksprijs. Daarnaast wordt er een juryprijs uitgereikt, op basis van het oordeel van journalisten, communicatie- en ontwikkelingsdeskundigen. Op 29 juni worden de winnaars van de publieksprijs en juryprijs bekendgemaakt.

Waarom doen we dit? IDleaks zet zich in voor meer genuanceerde en eerlijke communicatie over landen in ontwikkeling. Campagnefilmpjes van ontwikkelingsorganisaties beïnvloeden het beeld dat men heeft over landen in ontwikkeling. Stereotyperende beelden die op de emotie inspelen worden vaak gebruikt om op de korte termijn geld in te zamelen, maar leiden uiteindelijk tot stigmatisering van mensen in ontwikkelingslanden en tot minder betrokkenheid bij een breed publiek. Daarom zet IDleaks zich in voor menswaardige informatievoorziening met ruimte voor context. Voor een open debat over ontwikkelingssamenwerking, ook of misschien wel juist met mensen die niet dagelijks in aanraking komen met ontwikkelingssamenwerking. De IDleaks Awards zijn één van onze initiatieven om dit te bereiken door goede en slechte voorbeelden van communicatie over ontwikkelingssamenwerking te belichten.

Wie zijn wij? IDleaks is sinds 2011 een platform voor professionals, studenten en geïnteresseerden in ontwikkelingssamenwerking dat zich inzet voor: (1) betere communicatie over landen in ontwikkeling en (2) een open en genuanceerd debat over ontwikkelingssamenwerking. 

ID Leaks

maandag 29 jun 2015, 20.00
Grote zaal
Deze 176 mensen waren aanwezig