Global Trends
WeMakeThe.City

De Hongerige Stad

Hoe ziet het voedselsysteem van morgen eruit?
Toegang vanaf € 10
donderdag 21 jun, 09.30
do 21 jun, 09.30
Fruittuin van West
Reageer
Let op! Dit programma is niet in Pakhuis de Zwijger. Het vindt plaats in de Fruittuin van West.

Over de hele wereld groeien steden explosief. Naar alle waarschijnlijkheid woont in 2050 zeventig procent van de wereldbevolking in de stad. Hoe kunnen we deze snel groeiende steden voorzien van voldoende gezond, duurzaam en hoogstaand voedsel? In deze conferentie kijken we hoe een veerkrachtig, regionaal voedselsysteem opgebouwd moet worden om de steden van morgen van voedsel te voorzien.

OCHTENDPROGRAMMA
09:30 – 12:00

Hoe ziet het platteland van de toekomst er uit?

Terwijl in Nederland en wereldwijd de aantrekkingskracht van grote steden toeneemt, kijken we als het om de toekomst gaat niet verder dan de grote stad. Dit, terwijl er momenteel op het platteland radicale veranderingen plaatsvinden. Hoe ontwikkelt het ommeland zich de komende jaren? Welke rol gaat het spelen in onze voedselvoorziening? En wat kunnen we leren van de regio als het gaat om de wereld van morgen? Stephan Petermann, associate bij AMO, de onderzoekstak van Rem Koolhaas z’n architectenbureau OMA, vertelt aan de hand van het project Countryside: Future of the World over de ontwikkelingen in niet-stedelijke gebieden. Welke grote veranderingen vinden hier plaats en hoe ziet de toekomst van het platteland er uit?

Van platteland naar stadslandbouw

De verhoudingen tussen stad en streek zijn continue in beweging. Was een stad vroeger afhankelijk van de voedselproductie buiten de stad, is de stadsboer tegenwoordig geen vreemd gezicht meer.  Claire Gusko van INFARM, de Duitse start-up die lokaal geproduceerde groente verbouwt in zelfs supermarkten, en Jago van Bergen, architect en oprichter van Kolpa van Bergen Architecten, ontwerper van de grootste veilinghuis van Europa met dakkas, gaan in gesprek over de opmars van vertical farms en hoe supermarkten zelf groente en fruit direct in de winkel verbouwen om zo ketens te verkleinen en inwoners van schoon, gezond en vers voedsel te voorzien.

Traditionele boerenleven voorbij?

Absoluut niet. Maar nieuwe tijden vragen om nieuwe ontwikkelingen en aanpassingen vanwege klimaat en industrie. Bas Bruning, ecoloog en betrokken bij Salt Farm Texel, vertelt over hoe Nederland als waterland innovatief blijft en zelfs zout water voor zich weet te winnen als het gaat om nieuwe vormen van landbouw. Marc Leiner, bioloog, werkt samen met de wereldberoemde Ernst Götsch, die zijn bekendheid heeft verworven nadat hij in 40 jaar 1200 hectare uitgeputte grond omzette in productieve voedselbossen. Wereldwijd geldt zijn werkwijze als redding van de ontbossing en verarming van de aarde. Vandaag vertelt hij hoe voedselbossen de redding kunnen zijn voor de uitputting van landbouwgrond. Julia Rijssenbeek, researcher bij Freedomlab Thinktank, neemt ons mee naar de toekomstige rol van Nederland als het gaat om de productie van voedsel, hoe zorgen we voor kortere ketens en hoe wat wordt de rol van voedsel en de stad?

LUNCH
12:00 – 13:00

Lunch in samenwerking met Fruittuinen van West en Refugee Company. Om mensen met een vluchtelingenachtergrond de mogelijkheid te bieden om deel te nemen aan de maatschappij, richtte Refugee Company het restaurant A Beautiful Mess op. Speciaal voor WeMakeThe.City werken de Fruittuinen van West en A Beautiful Mess samen om lekker, biologisch en duurzaam eten te serveren dat past bij de stad van de toekomst.

MIDDAGPROGRAMMA
13:00 – 17:00

In een vijftal expedities reizen we langs verschillende initiatieven, op zoek naar de potentie van het regionale voedselsysteem van de Metropoolregio Amsterdam. Tijdens de conferentie verdelen we ons in groepen en gaan op pad met één van de onderstaande middagexpedities:

1. Stromen van de stad
Vab de vroegere kalveren in de Kalverstraat tot aan de huidige reorganisatie van het Amsterdam Food Center, ons eten, en hoe het ons bereikt, heeft altijd al invloed gehad op hoe de stad er uit ziet. Arjen Spijkerman, Program Developer bij Advanced Metropolitan Solutions (AMS) presenteert het Evidence Based Food System Design, waarin met verschillende partners gekeken wordt naar de toekomst van de voedsellogistieke keten in de MRA. Waar komen de goederen en grondstoffen vandaan en waar gaan ze naartoe? En waar liggen de uitdagingen? En welke rol gaat Haven Amsterdam spelen in de distributie van ons eten?

2. Het nieuwe eten

Volg de food-route door de Javastraat en ontdek de relatie tussen migratie en de Amsterdamse eetcultuur. Melissa Korn, projectmanager van Food Hub, vertelt over hoe in de huidige voedseldiscussie een belangrijk onderdeel vaak vergeten wordt. In een wereldstad is een identiteit uitdragen vaak belangrijker dan een duurzaam voedselpatroon. Hoe breng je deze twee ogenschijnlijke werelden samen? Najah Aouaki, iniatiefnemer van Javakwartier, vertelt over haar favoriete stukje Amsterdam en hoe ze zich over de oorspronkelijke ondernemers heeft ontfermd. Thomas de Groot van Buurtbuik vertelt over hoe zij door gratis maaltijden te koken, ze de strijd aan gaan tegen verspilling en verbinding zoeken met de buurt.

3. Vertical Farming

Hoe verbouwen we ons toekomstige voedsel in de stad? In het ochtendprogramma hebben we het al gehad over vertical farms, maar hoe ziet dit er uit in de praktijk? In Amsterdam Zuidoost kijken we naar GrowX. Het bedrijf, opgericht door John Apesos, heeft als missie de transitie naar een duurzame stadslandbouw te versnellen en vers voedsel, zeer lokaal en het hele jaar door te verbouwen.

4. Klimaat en landbouwgrond

Wij zijn één van de grootste voedselproducenten ter wereld, toch komt het gros van onze maaltijd van over de grens. Gemiddeld legt een maaltijd zo’n 33.000 kilometer af. Ons globale voedselsysteem staat voor enorme uitdagingen: onze grond raakt uitgeput, gezond eten wordt duurder en ongezond eten wordt goedkoper. Daarnaast belasten we de landbouw steeds meer om genoeg voedsel te produceren en speelt klimaatverandering een steeds grotere rol.  Samen met Saskia Visser, Program Lead Sustainable Land Use aan de WUR en betrokken bij Flevo Food Campus, kijken we naar duurzaam grondgebruik.

5. Voedsel en gezondheid
De impact van een stedelijke omgeving op de gezondheid van haar inwoners is groot. Bovendien blijkt er een een sterke relatie te bestaan tussen aspecten als opleidingsniveau, inkomen en culturele achtergrond enerzijds en gezondheid anderzijds. Hierdoor zien we op postcodeniveau grote verschillen in gezondheid. In onze groeiende steden is dat steeds meer reden voor zorg. In deze kruisbestuiving met de conferentie Iedereen Gezond, kijken we naar de gezondheidsverschillen in voedselomgeving.

We eindigen met een plenair moment bij de Fruittuinen van West en een feestelijke borrel.

TICKETINFO
Regulier: 40 euro
Korting CJP/Studenten: 20 euro
Stadspas: 10 euro

Let op! Je dient eerst een Festivalpas aan te kopen. Kijk op onze ticketpagina voor meer info.

Toegang vanaf € 10
donderdag 21 jun, 09.30
Fruittuin van West