Volg hier onze programma’s via de livestream
Vandaag, 20.00Vandaag, 20.00
Kleine zaal
Als Warme Broodjes 10
Boer zoekt Land
Boeren schijnen vrouwen te zoeken en te weinig te verdienen. Maar er is meer, hoe komt een boer aan land?
Meer info? Naar de programmapagina
Morgen, 20.00Morgen, 20.00
Grote zaal
Future Series 7
Materials & Design
Met te gast ontwerper en Dutch Design Awards winnaar Christien Meindertsma.
Meer info? Naar de programmapagina
toggle menu
Volg de livestream
Kijk mee via de livestream
Zaal huren? Bel 020 - 624 63 80 EN
Global Trends

De herovering van het nu

Hoe zorgen we dat de technologie weer in dienst staat van de gebruiker en in plaats van dat het ons leven regeert?
woensdag 16 apr 2014, 20.00
wo 16 apr 2014, 20.00
Grote zaal
Reageer

We leven in een 'always on'- samenleving en raken vervreemd van het nu en van elkaar.

Tegenlicht geeft in het tweede Lab het woord aan de Amerikaanse mediatheoreticus Douglas Rushkoff. In zijn laatste boek “Present Shock, when everything happens now” betoogt Rushkoff dat we allemaal zijn gaan lijden aan vijf syndromen die horen bij de always on-samenleving. We dienen permanent bereikbaar te zijn maar voelen ons voortdurend vervreemd van het nu, en van elkaar. Hoe zorgen we dat de technologie weer in dienst staat van de gebruiker en in plaats van dat het ons leven regeert?

Organisaties springen in op de behoefte om niet altijd bereikbaar te hoeven zijn. Telefoonprovider Ben promootte onlangs een mobielloze zondag en medewerkers van Volkswagen en BMW mogen sinds kort buiten kantoortijden (weer) onbereikbaar zijn.
Het vertonen van sociaal ongepast gedrag door in gezelschap continu naar je smartphone te grijpen heeft inmiddels zelfs een naam gekregen: phubbing. We zijn vaak online connected, maar offline disconnected. Welke impact heeft dat op sociale interactie en relaties?

Ons online gedrag wordt door middel van big data geanalyseerd, zodat bedrijven hun producten en diensten kunnen aanbieden op basis van ons inmiddels voorspelbare gedrag. Het is in hun (commerciële) belang dat we aan ons digitale scherm gekluisterd zijn. Kunnen we dit systeem herontwerpen? En hoe heroveren we het nu?

Tijdens de Meet Up bieden we diverse handvatten voor een digital detox. Met oa. Alexander Oey (regisseur), Ingrid Mesman (Kumpany) is het creatieve brein achter de eerder genoemde campagne van Ben, Clara van de Wiel (journalist) schreef o.a. voor NRC het artikel ‘Recht op onbereikbaarheid werkt niet’, Jan Popma (arbeidsrecht, UvA) deed onderzoek naar Technostress in opdracht van FNV en Jan Bor (filosoof) over de verandering van tijdsbeleving. We sluiten af met een gesprek via skype met Douglas Rushkoff. Laat je je smartphone thuis?