De Stad
Kamerverkiezingen 2017

De factor journalistiek

Hoe moeten we de verkiezingscampagne volgens jou verslaan?
maandag 20 feb 2017, 20.00
ma 20 feb 2017, 20.00
Grote zaal

Vier jaar geleden. In de laatste weken voor de verkiezingen van 2012, beschrijft het grootste deel van de Nederlandse journalistiek de campagne als premiersstrijd tussen Mark Rutte en Diederik Samsom. Dat winnaar Rutte en verliezer Samsom daarna samen één kabinet vormden was fnuikend voor het vertrouwen van veel kiezers in de politiek. Hoe kun je op een spannende, informatieve manier verslag doen van de verkiezingscampagne?

Hoe kan worden voorkomen dat journalisten zich – tegen hun eigen voornemens in – laten meeslepen in een premiers-frame of tweet-gekte? Wat is de rol van de onafhankelijke pers in een moderne verkiezingsstrijd, waarbij politici steeds vaker rechtstreeks contact met hun achterban onderhouden en ‘om de journalist heen’ kunnen gaan. En hoe kunnen journalisten op zo’n manier verslag doen dat het teleurstelling in de democratie voorkomt in plaats van versterkt?

De urgentie voor het bepalen van een strategie is groot, zeker nu ook partijen zoals Denk en de PVV expliciet afstand nemen van de manier waarop journalisten verslag doen van hun standpunten en partij.

Tijdens deze bijeenkomst gaan we met publiek en experts op zoek naar de do’s and don’ts van verslaggeving van campagne. Aan de hand van beeldfragmenten worden valkuilen, missers en een enkel pareltje gepresenteerd. Daarna gaan we in kleine groepen uiteen om samen met experts de tien geboden van goede campagnejournalistiek te verwoorden.

De Derde Kamer

De Derde Kamer is een jonge politieke podcast. Geïnspireerd door de Amerikaanse politieke podcasts die verslag deden van de desastreuze presidentsverkiezingen, willen de twintigers aan de basis van de Derde Kamer de Nederlands verkiezingscampagne luchtig maar tegelijkertijd messcherp analyseren. Politiek is meer dan wat zich in Den Haag afspeelt, en daarom komen ook ogenschijnlijk minder parlementaire onderwerpen zoals seksisme en identiteitspolitiek aan bod.

Anne van de Wetering vindt politiek belangrijk, net als hip hop, Beyoncé en Harry Potter. Ze studeerde Literatuurwetenschap en Nederlands in Amsterdam en Berlijn en werkt voornamelijk als schrijver en dramaturg voor festivals en theatermakers. Ongeveer dagelijks is ze woedend op het patriarchaat en richt daarom in De derde kamer graag haar pijlen op overheersende en onderdrukkende machtsstructuren die kapot gemaakt dienen te worden.

Luuc Brans (1992) is junior-docent politicologie aan de UvA en maakt graag podcasts over politiek en wetenschap. Na zijn studie politicologie (UvA) rondde hij cum laude de master nationalisme studies aan de University of Edinburgh af. Bij de Derde Kamer deelt hij graag zijn kritische visie op de politieke campagnes in binnen- en buitenland en maakt hij zich zorgen over de Nederlandse politieke berichtgeving. Daarnaast is hij ook verantwoordelijk voor het politicologische dossier bij de wekelijkse wetenschapspodcast Radio Swammerdam.

maandag 20 feb 2017, 20.00
Grote zaal
Deze 151 mensen waren aanwezig