Global Trends

De erfenis van Uruzgan

Wat heeft de Nederlandse wederopbouw in Uruzgan opgeleverd?
woensdag 11 jan 2017, 20.00
wo 11 jan 2017, 20.00
Grote zaal

Gekleed als Afghaan en met een lange baard doorkruiste architect Jan Willem Petersen de Afghaanse provincie Uruzgan om te kijken hoe het ging met de Nederlandse projecten. Hij reisde langs scholen, politieposten en klinieken. Wat heeft de Nederlandse inzet in Uruzgan opgeleverd? En wat valt daaruit te leren voor toekomstige missies? Petersen deed twee jaar onderzoek en trok ruim twee maanden door Uruzgan om de balans op te maken van de Nederlandse missie.

Onder leiding van Vrij Nederland-redacteur Harm Ede Botje gaan we in gesprek met Petersen. Hij laat tal van foto’s zien van de projecten. En reflecteert een panel van deskundigen waaronder Afghanistan-expert Bette Dam, betrokkenen bij de eindevaluatie Uruzgan 2011 en ex-politici (onder voorbehoud) op de zin en onzin van internationale inzet.

Sinds 2001 is Afghanistan het toneel van de grootste wederopbouwmissie uit de geschiedenis. Met tienduizenden projecten is geprobeerd het door decennia burgeroorlog verwoeste land weer op te bouwen.

Ook Nederland heeft een grote bijdrage aan de wederopbouw van Afghanistan geleverd. Het is inmiddels tien jaar geleden dat de Task Force Uruzgan de verantwoordelijkheid nam voor de veiligheid en opbouw van de Afghaanse Uruzgan. De tijd is rijp om voor het eerst de resultaten van de Nederlandse (weder)opbouw te tonen.

Hoe zien de door Nederland geïnitieerde projecten – scholen, wegen, moskeeën, klinieken, overheidsgebouwen, fabrieken, bruggen, politieposten, gevangenissen en vliegveldterminal – er tegenwoordig uit? Hoe verhouden de Nederlandse projecten zich tot de weerbarstige Afghaanse realiteit? En op welke wijze kunnen er bij toekomstige missies duurzamere en toekomstbestendigere resultaat worden geboekt?

woensdag 11 jan 2017, 20.00
Grote zaal
Deze 189 mensen waren aanwezig