De Stad

De duurzame stad

Hoe bouwen we een toekomstbestendige stad?
dinsdag 6 mrt, 20.00
di 6 mrt, 20.00
Broedplaats LELY
Reageer
Let op! Dit programma is niet in Pakhuis de Zwijger. Het vindt plaats bij Broedplaats LELY.

Nu de bouwproductie op volle toeren draait is het essentieel om toekomstbestendige woningen te bouwen die generaties lang meegaan. Technisch zijn tal van mogelijkheden en pioniers laten zien dat het kan. Tijd om keuzes te maken. Welke warmtevoorziening past bij nieuw te bouwen wijken? Welke keuzes maken we om extreme regenbuien en warmte op te vangen? En hoe scheiden en hergebruiken we ons afval zo effectief mogelijk? We gaan in gesprek met duurzaamheidsdeskundigen, ambtenaren en betrokken Amsterdammers over een toekomstbestendig Amsterdam.

Adjunct-directeur Ruimte en Duurzaamheid Pieter Klomp trapt de avond af met een introductie van Koers 2025 – Ruimte voor de stad. Voor welke opgave staat Amsterdam? Wethouder Duurzaamheid Abdeluheb Choho neemt het stokje over en bespreekt vraagstukken zoals warmtevoorziening, klimaatadaptie en afval in de stad. Keynote spreker Babette Porcelijn, vernieuwer, adviseur en publicist van onder meer van het boek Verborgen impact, biedt inzicht in wat de impact is van bepaald gedrag en welke keuzes de meest winst opleveren voor het klimaat. Wat is jouw verborgen impact? Hierna discussiëren panels, samengesteld uit een divers gezelschap experts, aan de hand van stellingen met elkaar en het publiek in de zaal.

  • Met een veranderend klimaat komen extreme regenbuien steeds vaker voor. Daniel Goedbloed, trekker van Rainproof vertelt voor welke opgave we staan en hoe we onze stad warmte- en waterbestendig kunnen inrichten.
  • In de nieuw te bouwen wijken met hoogbouw is zelfs geen ruimte meer voor ondergrondse afvalcontainers. Hoe gaan we hier als stad mee om? Albert van Winden vertelt ons meer.
  • Hoe kunnen datacenters bijdragen aan het opwarmen van gebouwen en hoe realiseren we dan zo’n dergelijk netwerk? Robert de Wit werkt vanuit de praktijk samen met een groot aantal partijen, waaronder Dutch Datacenter Association, Alliander en AMS-IX om vanuit de datacenter branche Amsterdam aardgas vrij te krijgen.
  • De afdeling Ruimte en Duurzaamheid, waar Bob Mantel voor werkt, ontwikkelt een duurzame visie op ieder schaalniveau, van portiek tot metropool. Daarnaast zet de afdeling zich in voor het uitwerken van die visie tot concrete voorstellen en inrichtingsplannen en het mogelijk maken van die ontwikkelingen.
  • Welke lessen kunnen we trekken vanuit het living-lab Circulair Buiksloterham voor het ontwikkelen van onze stad? Kwartiermaker Saskia Müller gaat hierover in gesprek.
  • Maarten Markus is als duurzaamheidsspecialist bij ontwikkelaar AM nauw betrokken bij de implementatie van diverse duurzame oplossingen in gebouw en gebied. Hoe ontwikkelen zij duurzame gebieden en waar lopen ze tegen aan?
  • Jan Henk Tigelaar werkt voor De Gezonde Stad en Rooftop Revolution. Als projectleider brengt hij partijen bij elkaar door de handen uit de mouwen te steken en een positief verschil te maken, maar hoe maken zij Amsterdam duurzaam en gezond? Groen maakt de stad klimaatbestendig, maar hoe zorgen zij daarvoor?
  • “Maak afvalscheiding vooral simpel, dat werkt het best” is de slogan van Cees Midden. Hij deed onderzoek naar het consumentgedrag voor afvalscheiding en verwerking, hij kwam tot de conclusie dat het essentieel is om bedrijven en beleidmakers de consument overtuigen van hun keuzes. Want als burgers het inzamelsysteem voor plastic verpakkingsafval niet snappen, wordt het geen succes en als consumenten minder plastic verpakkingen kopen, zullen producenten zich aan die trend aanpassen.
  • We vragen Teun Vercauteren om zijn kennis met betrekking tot warmtenetwerken te delen. Hoe kunnen we omgaan met warmtevoorziening in de nieuwe stad? Wat is zijn belang en hoe waarborgt hij die?
dinsdag 6 mrt, 20.00
Broedplaats LELY
Deze 116 mensen waren aanwezig