Global Trends
VPRO presenteert

De digitale impact

Praat aan de hand van vier recente 2Doc-documentaires mee over de digitalisering van ons leven.
dinsdag 30 okt 2018, 20.00
di 30 okt 2018, 20.00
Grote zaal

Aan de hand van de vier documentaires: The Cleaners, Bewaren, More Human than Human en Ubiquity verkennen we de steeds verdergaande digitalisering van het leven. Je hoeft de documentaires hiervoor niet gezien te hebben, meepraten kan altijd! Naar aanleiding van deze documentaires die de VPRO dit najaar uitzendt praten we door over hoe verborgen krachten in dit digitale tijdperk ons bestaan steeds meer beïnvloeden. Van de onzichtbare netwerken die ons omringen tot wie er bepaalt wat wij online te zien krijgen. Betekent ‘bewaren’ in deze tijd iets anders dan vroeger? Wat gebeurt er als robots zichzelf steeds verder ontwikkelen en verbeteren, zonder dat wij dat door hebben? En is het wel echt nodig om altijd en overal online te zijn. Een gesprek over de betekenis van technologie in ons leven.

The Cleaners
Twee jonge Duitse filmmakers slagen er in om toegang te krijgen tot een van de beter bewaakte geheimen van Facebook2Doc: The Cleaners geeft een inkijk in de verborgen wereld van de digitale schoonmaak waar wordt verwijderd wat ‘men’ niet goed vindt: geweld, pornografie, politieke boodschappen. Wie bepaalt wat we te zien krijgen en dus hoe we onze gedachten vormen?

Regie Hans Block en Moritz Riesewieck, geproduceerd door Gebr. Beetz Filmproduktion, een internationale coproductie met o.a. VPRO. Vanaf 11 september te zien op 2Doc

More Human than Human
Wat betekent het om te leven in een tijdperk van intelligente machines? Kunstmatige Intelligentie (KI) is overal en we hebben er, veelal onbewust, al een relatie mee. We vinden het bijvoorbeeld doodnormaal dat we kunnen praten tegen onze telefoon en dan ook nog antwoorden krijgen. Maar wat betekent het als KI nog verder ontwikkelt?

Zullen liefdesrelaties met een algoritme normaal worden? Omdat het een betere partner is, meer invoelend dan een mens ooit kan zijn? Of is het juist potentieel de grootste bedreiging voor de mens, waar onder andere Stephen Hawking en Nick Bostrom voor waarschuwen? Zal KI, zo oneindig veel slimmer, beter connected en mogelijk ook zelfbewust, uiteindelijk de mensheid overbodig maken?

Regie Tommy Pallotta en Femke Wolting, geproduceerd door Submarine, in coproductie met SubLA, Savage Film en VPRO. Met steun van o.a. het Nederlands Filmfonds, Netherlands Film Production Incentive, Mediafonds, CoBO en het programma Creatief Europa van de Europese Unie. Vanaf 17 september te zien op 2Doc.

Bewaren
Waarom bewaren we dingen, wat zit daarachter? En zijn we beter af als we niets meer fysiek bewaren en alles alleen nog in de ‘cloud’ te vinden is? Zolang ze zich kan herinneren bewaart Digna Sinke van alles, variërend van suikerzakjes tot oude kranten. Samen met haar moeder (92) probeert ze te achterhalen waar die behoefte vandaan komt. De bewaarde dingen blijken tijdmachines die herinneringen boven brengen die ver weg zijn geraakt, maar meteen weer springlevend worden. 

En toch is er iets aan het veranderen. De digitalisering heeft een heel andere manier van leven mogelijk gemaakt. Digna gaat op zoek naar de nieuwe mens, bij wie het niet meer om materiële dingen gaat, maar om ervaringen: digitale nomaden en minimalisten die alleen nog een paspoort, bankpasje, laptop en telefoon bezitten.

Regie Digna Sinke, geproduceerd door De Familie Film & TV, in coproductie met VPRO, met steun van Mediafonds, Filmfonds, NPO Fonds en CoBO. Vanaf 1 oktober te zien op 2Doc.

Ubiquity
Het internet sluit zich steeds verder om ons heen, met het doel uiteindelijk iedereen, overal altijd te bereiken. Maar sommige mensen verdragen de straling van de draadloze netwerken niet en voelen de onzichtbare pulsen in hun lichaam. Zijn zij de kanaries in de kolenmijn?

De briljante Zweedse ingenieur Per Segerback stond aan de wieg van de smartphone bij Ericsson. Nu leeft hij al 18 jaar in het bos, omdat hij ziek werd van de straling. Ook Asaka in Japan en Anouk in Nederland hebben last van de straling van het onzichtbare web van smartphones, zendmasten en slimme apparaten. Is er voor hen nog plek op deze planeet als, straks met 5G en verder, alles en iedereen door een draadloos web verbonden wordt? 

Regie Bregtje van der Haak, geproduceerd door BALDR Film, in coproductie met VPRO & Clin d’oeil films, met steun van Nederlands Filmfonds & Production Incentive, Mediafonds, CoBO, VAF en Taxshelter.be. Vanaf 22 oktober te zien op 2Doc.

dinsdag 30 okt 2018, 20.00
Grote zaal
Deze 109 mensen waren aanwezig