De Stad

De circulaire ambities door pioniers

Wat zijn de voornemens, ambities en concrete projecten voor het nieuwe jaar?
donderdag 17 jan 2019, 20.00
do 17 jan 2019, 20.00
Studio

Tijdens de week van de Circulaire Economie spreken we met de pioniers van Amsterdam en haar regio. Welke ambities, concrete projecten, initiatieven en oplossingen van deze pioniers staan op het punt zichtbaar te worden? Hoe ziet de circulaire wijk Schoonschip er straks uit? Is de grondstoffen fabriek in Buiksloterham de toekomst voor nieuwe sanitatie? Wat heeft water met de energietransitie te maken en hoe kunnen luiers voor een systeem verandering zorgen? En hoe kan het dat nog maar 9% van de wereld economie circulair is? Waar moet de stad en regio dit jaar nog mee aan de slag?

Wat kun je verwachten

  • Pepijn Duijvestein, toekomstig bewoner Schoonschip, vertelt meer over de circulaire drijvende woonwijk en wat we in 2019 hiervan gaan zien in het Johan van Hasseltkanaal. Sinds 2009 is een team bezig de duurzame droom van wonen op het water te realiseren. Eind december 2018 zijn de eerste boten geplaatst die hun eigen energie opwekken, gebruik maken hergebruikte bouwmaterialen, circulerende douches en een deel van hun watergebruik komt van regenwater.
  • Marjolein Brasz, challenge lead Circulaire Economie Amsterdam Economic Board, vertelt over de mogelijkheden voor de Metropool regio Amsterdam als circulaire hub van producten en grondstoffen. Hoe zorg je voor een transitie naar circulaire gebruik in samenwerking met bedrijven, start-ups, overheden en financierders? Met als voorbeeld het pilot fase voor hoogwaardige recycling van luiers.
  • Imane Nadif, gemeenteraadslid Groen Links Amsterdam, gaat in op de circulaire ambities voor de gemeente Amsterdam. Wat staat er de komende jaar te gebeuren en waar ligt de focus van de stad? En wat is de belangrijkste opgave voor de stad Amsterdam om een circulaire economie te stimuleren?
  • Otto Reinstra, strategisch adviseur Waternet, vertelt over de circulaire ambities van Waternet. Hoe gaat Waternet grondstoffen winnen uit water en wat kan daar mee gedaan worden? En kan energie winnen uit water een oplossing zijn voor de energietransitie en wat komt daar bij kijken?
  • Marina Gaton, projectleider Nieuw Sanitatie Waternet, laat zien wat er voor nodig was om de grondstoffenfabriek te realiseren in Buiksloterham. Het concrete project dat grondstoffen gaat winnen uit water en in 2019 in Amsterdam Noord komt te liggen
  • Gesprek over de uitdagingen om te komen tot een geheel circulaire economie en wat daarvoor moet gebeuren in 2019.
donderdag 17 jan 2019, 20.00
Studio
Deze 54 mensen waren aanwezig