Global Trends

De Chinese wereldorde

Welke impact heeft de opkomst van China op de Nederlandse maatschappij?
woensdag 24 feb 2016, 20.00
wo 24 feb 2016, 20.00
Grote zaal

Eind januari 2016 is de Asian Infrastructure Investment Bank opgericht, een directe concurrent voor de huidige Wereldbank. En de AIIB staat niet alleen, maar ontvangt zelfs al steun van westerse landsen als Frankrijk, Duitsland en Nederland. Hoe gaat deze Chinese toekomst er precies uitzien? Welke positie neemt Europa hierbij in en wat betekent de opkomst van China voor Nederland?

In de uitzending “De Chinese wereldorde” kijkt VPRO Tegenlicht naar de opkomst van China als nieuwe wereldmacht. Sinds kort hebben de Wereldbank en het IMF namelijk een Chinese tegenhanger, de AIIB (Asian Infrastructure Investment Bank), waarmee China een enorm infrastructuurproject wil financieren om Azië en Europa met elkaar te verbinden: “de Nieuwe Zijderoute”. VPRO Tegenlicht gaat op zoek: hoe ziet de Chinese moderniteit van de 21e eeuw eruit?

Programma

Maar de opkomst van China beperkt zich niet tot de oprichting van de AIIB: deze is ook terug te zien in het aanleggen van de Chinese maritieme legerbasis in Djibouti, de sterke Chinese vertegenwoordiging tijdens VN-missies en het pachten van twee terminals in de haven van het Griekse Piraeus door het Chinese bedrijf Cosco. Met de AIIB wordt Europa bovendien gedwongen kleur te bekennen: sindsdien kozen niet alleen de Britten, Fransen en de Duitsers ervoor om lid te worden; maar investeerde ook Nederland al $1,03 miljard in deze nieuwe bank.

Tijdens de Tegenlicht Meet Up praten we daarom over de gevolgen van deze ‘Chinese opkomst’ op de Nederlandse samenleving. Wat betekenen de Nederlandse investeringen in de AIIB voor onze economie en hoe beïnvloedt de Nieuwe Zijderoute de positie van onze Rotterdamse haven? Wordt China naast een economische grootmacht ook een politieke/militaire wereldmacht? En wat voor een impact heeft de opkomst van China op de Nederlandse burger, zoals de Chinese overname van ADO Den Haag of de toename van Chinees toerisme in Amsterdam?

Hiervoor gaan we in gesprek met twee doorgewinterde China-experts, Ingrid d’Hooghe (Clingendael) en Henk Schulte Nordholt (sinoloog en publicist), maar ook met diegene die de opkomst van China op Nederland in hun dagelijks (werk)leven ervaren, zoals: Edo de Ronde (business manager Asia, Rotterdam Partners), Hong Tong Wu (econoom & mede-eigenaar Tea’s Delight) en Jacco van Leeuwen (voorzitter supportersclub ADO Den Haag). Tot slot zal Lorna Tee (directrice CinemAsia Film Festival) ingaan op de mogelijke culturele opkomst van China in Nederland.

Langs de Oevers van de Yangtze

Voor de gelijknamige VPRO-reisserie Langs de oevers van de Yangtze trok fotograaf Ruben Terlou langs China’s langste en drukst bevaren rivier. Door zijn lens zien we hoe jonge en (invloed)rijke Chinezen hun droom najagen.

Jonge mannen aan de waterkant in Wuhan, Hubei. ©Ruben Terlou.

Jonge mannen aan de waterkant in Wuhan, Hubei. ©Ruben Terlou.

Het werk van Ruben Terlou zal tijdens de Tegenlicht Meet Up vertoond en door hem kort toegelicht worden.

woensdag 24 feb 2016, 20.00
Grote zaal
Deze 296 mensen waren aanwezig