De Stad

De buurt rond

Weggeefwinkels, deelauto's en gedeelde zonnepanelen. Hoe maak je een circulaire economie in de buurt?
woensdag 18 okt 2017, 20.00
wo 18 okt 2017, 20.00
IJ Zaal

Een circulaire economie in de buurt maak je samen. Van afval tot energiewinning en van deelauto's tot weggeefwinkels. In deze Buurtcommunities zoomen we in op creatieve manieren voor het samen sluiten van kringlopen in de buurt. Hoe kunnen we met overtollig voedsel meer buiken vullen? Wat moeten we doen om de energievoorziening samen met de buren te organiseren? En is het delen van auto's een goed idee? Ontmoet initiatiefnemers van inspirerende projecten en wissel kennis en ervaring uit aan tafel.

Buurtbuik bij Archipel
In Amsterdam Oost, bij Buurthuis Archipel – in zelfbeheer van bewoners- kan men elke maandag aanschuiven voor een gratis maaltijd van Buurtbuik. Buurtbuik is een initiatief waarbij vrijwilligers en buurtbewoners overvloedig eten op halen van supermarkten, winkeliers en horeca om er vervolgens een gezamenlijk diner van te koken voor iedereen die dit goed kan gebruiken. Minder voedselverspilling en meer volle buiken dus!

Duurzaam Soesterkwartier
Een actieve groep buurtbewoners in Amersfoort heeft de Vereniging Duurzaam Soesterkwartier opgezet. Zij zetten zich via de vereniging in voor een duurzame, leefbare en weerbare wijk. De bewoners hebben verschillende projecten opgezet waaronder het samen isoleren van huizen, het delen van zonnepanelen en het delen van auto’s.

Het bewonersbedrijf Leidsebuurt
In de Leidsebuurt in Haarlem werken buurtbewoners met elkaar aan de duurzame leefbaarheid van de buurt. Het bewonersbedrijf Leidsebuurt probeert buurtbewoners met elkaar in contact te brengen. In het Badhuis in de Leidsebuurt, wat in zelfbeheer is van de bewoners, wordt onder anderen ruimte geboden voor een kledingruilbeurs en een repair café.

In gesprek
Na drie korte interviews gaan we het tweede deel van de avond actief met elkaar aan de slag. We willen het gesprek met elkaar aangaan aan tafel om zo kennis en ervaring te delen. Hoe heeft jouw community zich in de tijd ontwikkeld en wat is het mooiste dat jullie hebben bereikt? Welke uitdagingen dienen zich aan en welke vragen spelen er op dit moment? Schuif aan en praat mee!

 

woensdag 18 okt 2017, 20.00
IJ Zaal
Deze 62 mensen waren aanwezig